Yılın son günlerinde telefon seçmek her zaman zordur. Kimi kulağınıza 2018 model telefonları fısıldar kimi de dudak bükerek akıl verir. Diğer yandan da önümüzdeki yılın telefonları yavaş yavaş kendisini tanıtmaya başlar. Onlardan biri de, 2017 yılında piyasada olacak iPhone 7S. Daha şimdiden hatta geçen aydan itibaren çeşitli web siteleri, iPhone 7S'in özellikleriyle ilgi bilgileri yayınlamaya başladı. Ancak şöyle bir gözden geçirirsek, 2016 model akıllı telefon seçeneklerinin önemli yeteneklere sahip olduğunu görürüz. Bende akıllı telefon yeteneklerini sıralamaya kararlıyım. 5 inç ve üstü ekranlarla birlikte 4K (ultra HD) video çeken kameralar ve USBC şarj girişinin telefonda artık standart hale geldiğini hatırlatarak, 2016 model telefonlara biraz daha yakından bakalım.

Dev ekranlara tutsağız
2016, 5 inçten büyük dev ekranlı akıllı telefonların yılı oldu diyebiliriz. Bu rüzgar, şubat ayında kavisli ekrana sahip Samsung S7 Edge'nin tanıtılmasıyla başladı. Sonra LG'nin modüler amiral gemisi telefonu G5 karşımıza çıktı. Ancak ekranlara kavis getiren Samsung, yüksek çözünürlüklü ekran ve sıvı soğutucu ile hayatımızı değiştirecek ilk adımı attı. Ancak USB-C girişi kullanmayarak bizi de şaşırtmıştı. Yılın sonunda Çinli Huawei Mate 9, büyük 5.9 inç ekranı, 4GB belleği ile profesyonel beklentilere karşılık verdi. Ekran oran kullanımı en yüksek telefonlardan biri olan Huawei Mate 9, yıl sonunda tüm dikkatleri üzerine toplarken, limitli sayıdaki Porsche tasarımı Mate 9'un da konuşulmasını sağladı.

4K video hızlı fotoğraf
Akıllı telefonlarla, artık gördüğümüzü çekiyoruz. Anı kaçırmıyoruz. Huawei P9, kamerada Leica işbirliği ile dikkatleri üzerine çekerken, alan derinliği ile gönlümüzü fethetti. Daha televizyonlarda 4K ya da ultra HD'yi telaffuz etmeden, yüksek çözünürlüklü video çeken telefonlarla tanıştık. O nedenle artık 4K video çekmeyen bir telefona, 2016 model cihaz diye bakmak pek mümkün değil.

Cüzdanda fiyat performans haritası
Bu yılın bir özelliği de, akıllı telefonda kafasındakiyle cüzdan arasında orta noktayı bulmak isteyenler için yeni marka ve model seçeneklerinin fazla olmasıydı. Google Android One telefonu GM 5Plus çift SIM ve tek SIM modelleri ile fiyat performans odaklı telefonlar büyük ilgi çekti. Casper da, yatırımdaki büyük gücünü orta seviye, yüksek performans oranına yoğunlaştırmaya gayret ediyor. Kısacası, üst sınıfa ait bir telefonun özelliklerini, daha uygun fiyata elde etme şansı sunan telefonların sayısı hızla arttı.

VR'lamadan yüzüme bakma
Şubat ayında gerçekleştirilen Mobil Dünya Kongresi'nde Gear VR gözlüklerle tanıtılan ilk telefon Samsung S7 Edge oldu. Sonrasında pek çok telefonlarda VR gözlük, standart bir aksesuvara dönüştü. Telefonların kutu tasarımları bile değişmeye başladı. Mesela, Alcatel Idol 4 serisi, VR kutusuyla birlikte satışa sunuluyor. Rahatlıkla, telefonlar VR uygulamaları ve VR gözlükleri olmadan vitrine çıkmıyor diyebiliriz. Yerli markalar da bu trende hemen karşılık verdi. Vestel VR serisini IFA Fuarı'nda tanıttı.

Modülleri ekledikçe değişen telefon
İhtiyaca göre farklı modüller kullanarak kişiselleşen LG G5 ile akıllı telefonlar ciddi bir değişim yaşadı. 360 derece kamera, VR gözlük, HD ses modülü akıllı telefon dünyasında aksesuvar ve modül kelimelerinin yan yana gelmesini sağladı. Yılın sonuna doğru inadını kırıp Motorola markasını Türkiye'ye getiren Çinli Lenovo, modüler telefon kavramının altını bir kez daha çizdi. Motorola Z, müzik ve fotoğraf odaklı kullanıcıların isteklerine göre telefonun şekillendirilmesini sağlıyor.

Türkiye'ye yan yoldan girenler
Google Pixel XL, yaza girerken sadece beş ülkede kendisini gösterse de, Türkiye'ye doğrudan giriş yapmadı. Ama ikinci nesil Google Pixel telefonun Türkiye'ye kafasını uzatma oranı yüksek. Amerika merkezli internet sitelerinin yere göğe sığdıramadığı telefonun tasarım ve diğer özelliklerinin aslında Çinli rakiplerinin gerisinde kaldığını söylemek mümkün. Yine Çin'de çok popüler olan Xaiomi Türkiye'de internet üzerinden satışla adından söz ettiriyor.

Timur Sırt - Sabah