Çoğumuzun kişisel deneyimlerinden bildiği gibi ellerimiz dolu olduğunda bir akıllı telefonun dokunmatik ekranına erişmek adeta işkenceye dönüşüyor. Sesli komutların gürültülü ortamlarda çalışmaması bu durumu daha da zorlaştırıyor. Geliştirilen yeni bir sistem yüz hareketleriyle telefonun kontrol edilmesini sağlayacak.

Kulak kanalına sensör yerleştiriliyor
Almanya'nın Fraunhofer Enstitüsü'nden bilim adamları, telefonun yüz hareketleriyle kontrol edilmesini sağlayan ve bu hareket durumlarını kulaktan tespit eden bir sistem geliştirdi. EarFieldSensing (EarFS) olarak bilinen Teknoloji, kulak kanalına oturan sensör donanımlı bir kontrol mekanizması içeriyor. Algılama sistemi göz kırpma, gülümseme gibi yüz hareketlerinin etkisiyle kulak kanalındaki küçük kas hareketlerini tespit ediyor. Ayrıca başı aşağı-yukarı, sağa-sola sallama gibi hareketleri de algılayabiliyor.

Sensörlerin, yürüyüş sırasındaki titreşimler veya dış müdahalelerden etkilenilmemesi için kulak kepçesine dışardan gelen sinyalleri kaydeden ek bir referans elektrodu uygulanmış.

17-07/13/akilli-telefon-kontrolu-shiftdelete.jpg

Bu hareketlerin her biri, aramaların alınması / reddedilmesi veya bir çalma listesindeki şarkının değiştirilmesi gibi farklı görevlere atanabiliyor. Tüm komutlar ilgili akıllı telefon üzerinde toplanarak, işlenebiliyor.

Geliştirme çalışmaları ile EarFS'in ek olarak sürücülerde uyku tespitini yapabilmesi ve locked-in sendromu (şuur yerindeyken, bedenen felç) olan hastaların iletişim kurabilmesini sağlaması hedefleniyor.