Hem gelişen kamera sensörleri hem de yetenekleri ile telefonların yavaş yavaş DSLR seviyesine geldiğini söylersek hiç de yanlış olmaz. Hem ön hem de arka kameralarda yer verilen özellikler, çözünürlükler, sensör boyutları ve yenilikler derken, telefon kameralarının ciddi bir ivme kazandığı da ortada. Akıllı telefonlarda kamera sayısı savaşı ne durumda?

Akıllı telefonlarda kamera sayısı savaşı

İşin bir de sayısal yönü var. Sayısaldan kastımız ise telefonların kameralarındaki çözünürlükler değil! Sayısal yönden kastımız, telefonlarda yer verilen kameraların sayısı. Uzun yıllar boyunca, bir arka bir ön kamera ile üretilen telefonlar, son dönemde önemli şekilde çağ atlamış durumda. Uzun bir süredir çok büyük yenilik ve devrimsel yenilik olarak düşündüğümüz çift arka kameralı telefonlar, artık standart haline gelmeye başladı.

Uzun yıllar boyunca, amiral gemisi telefonlarda gördüğümüz çift arka kameralı modelleri, artık giriş sınıfında bile görüyoruz. Üstelik, çift kameraların çıktığı ilk dönemlerdeki performans ve deneyimi, artık giriş sınıfındaki çift kameralı telefonlar da sunabiliyor. Çift kameralı telefonlar, telefoto, portre, geniş açı ve siyah-beyaz fotoğraf çekimi gibi farklı özellikleri bizlere sundu.

2018 yılı ise, özellikle de arka kamera sayısı konusunda bir hareketlenmenin başladığı bir yıl olmayı başardı. Bu konudaki en ciddi hamle ise Huawei’den geldi. Huawei, 2018 yılının ilk döneminde tanıttığı P20 serisindeki Huawei P20 Pro modeli ile birlikte, akıllı telefonun arka tarafında 3 kameraya yer veren ilk marka olmayı başardı.

3 arka kameralı ilk telefon Huawei P20 Pro neler sunuyordu?

Huawei P20 Pro, arka tarafında yer alan 3 kamera ile kullanıcılara farklı deneyimler sunmayı başardı. Bunlardan ilki RGB, yani renkli fotoğraf çekebilen kamera. Tam 40 Megapiksel çözünürlüğü ile dikkat çeken bu kamera, f/1.8 diyafram açıklığı ile düşük ışıklı durumlarda da önemli bir avantaj sunuyor. OIS desteği de video çekimlerinde son derece faydalı.

Telefonun arkasında yer alan ikinci kamera ise, 20 Megapiksel çözünürlüğü ile dikkat çekerken, siyah-beyaz fotoğraf tutkunlarının en beğendiği donanım olmayı da başardı. Diyafram açıklığı konusunda ise f/1.6 değeri, fotoğraf tutkunlarının başını döndürecek türden.

Sonradan yapılan filtreler yerine, gerçek siyah beyaz fotoğraf çekmenin faydasını, profesyonel fotoğrafçılık ile ilgilenenler mutlaka bilecektir. Sosyal medyanın da en sevdiği fotoğraf türlerinden biri olan siyah-beyaz fotoğraflar, 20 Megapiksel çözünürlük sayesinde de, görüntü kalitesi açısından da son derece etkileyici olmayı başardı. Bu kamerada da OIS olduğunu belirtmekte fayda var! Peki, üçüncü kamera ne işe yarıyor? İşte o kamera, uzakları yakın ediyor!

Uzakları yakın eden üçüncü kamera!

Huawei’nin P20 Pro modelinde yer verdiği üçüncü arka kamera, telefoto fotoğraflar çekmek isteyenleri bu modele daha da yaklaştırmayı başardı. 8 Megapiksel çözünürlüğe sahip olan bu kamera, 80 mm fokal uzunluklu lensi ile ciddi bir yakınlaştırma becerisine sahip. 3x optik zoom desteği ve yazılım ile eklenen 2x yakınlaştırma sonrasında toplamda 5x hibrit zoom yapabilen telefon, uzun mesafeli çekimleri mümkün hale getirdi. Bu özellik sayesinde, kayıpsız olarak 3x zoom, toplamda ise 5 kat daha yakından çekilen fotoğraflar ile telefoto fotoğrafçıları da Huawei’nin radarına girmiş oldu.

Samsung’dan dört arka kamera atağı geldi!

Samsung, Galaxy A serisini her geçen dönemde daha üst sınıf model haline getirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu konudaki ilk çalışma, Galaxy A8 2018 modellerinde karşımıza çıkmıştı. Samsung, ön tarafında çift kameraya sahip ilk akıllı telefon modelini piyasaya sundu. ,

8 Megapiksel ve 16 Megapiksel olmak üzere iki tane ön kamera ile üretilen telefon, geniş açılı selfie desteği ve portre modu ile adından sıkça söz ettirmeyi başaran bir model oldu. Samsung cephesinde ise, çalışmalar hız kesmeden devam ediyordu.

2 yetmez 3 olsun… Hayır 4 olsun!

Samsung’un 4 arka kameralı bir telefon üreteceği ve bu telefonun görüntüsü, resmi lansman öncesinde internet ortamına sızmıştı. Arka kısımda, dikey şekilde hazırlanmış olan tam dört tane arka kamera!

En çok merak edilen konu ise bu kameraların hangi özellikleri sunacağı olmuştu ki, Malezya’da yapılan global lansman ile merak edilen tüm detaylar resmiyet kazandı. İnternet ortamında görülen her şey gerçekti ve akıllı telefon dünyasında, arka kısmında dört kameraya sahip olan ilk telefon Galaxy A9 2018 oldu.  Kameraların teknik detaylarını bile anlatmak çok uzun sürerken, her bir kameraya alışmak ve en iyi şekilde kullanmak, hem çok keyifli hem de bol miktarda deneme gerektirecektir. Bunun da çok eğlenceli bir süreç olacağını düşünmek hiç de yanlış olmaz.

Akıllı telefonlarda kamera sayısı artıyor

Galaxy A9 2018’in arka tarafında, 24 Megapiksel çözünürlüklü ana kamera, 8 Megapiksel çözünürlüklü geniş açı, hatta ultra geniş açı olarak isimlendirilen bir kamera, 10 Megapiksel çözünürlük sunan telefoto kamera ve 5 Megapiksel çözünürlüğe sahip olan dördüncü kamera kullanılıyor.

24 Megapiksellik ana kamera, f/1.7 diyafram açıklığı sunarak, gece çekimlerinde ve düşük ışıkta büyük bir avantaj sunarken, 8 Megapiksellik ikinci kamera, 12 mm lensi sayesinde, gerçek anlamda ultra geniş açılı fotoğraf çekmenize imkan sağlayacak.

10 Megapiksellik kamera ise 2 kat optik zoom desteği ile belirli oranda uzun mesafeli çekimler yapmanızı sağlıyor. Arkadaki son kamera ise, portre modu fotoğraflar için geliştirildi. Derinlik sensörü olarak da tanımlanan bu kamera, portre modu fotoğraflarda, net alan ile bulanık alan arasındaki geçişin kusursuz şekilde olmasını sağlamak için telefondaki yerini almış durumda.

Malezya’da tanıtılan bir diğer model ise Galaxy A7 2018 oldu. Bu telefon ise, 3 arka kamerası ile dikkat çeken bir model oldu. Galaxy A9 2018 modeline kıyasla, 10 Megapiksellik telefoto lensi olmayan bu telefon, artan kamera sayılarına güzel bir örnek olabilir.

LG boş durur mu? 5 kameralı telefon V40 ThinQ

LG, G5 modelinden bu yana, akıllı telefonlarında çift arka kameraya yer veriyor. Bunların biri standart açılı, diğeri ise geniş açılı oldu. Geçtiğimiz dönemler içinde tanıtılan LG V40 ThinQ modeli ise, arka kısımda 3, ön tarafta ise 2 kamera ile toplamda 5 kamera sunan bir telefon oldu. Peki, bu kamera bolluğunda hangi özellikler bizlere ve sizlere sunuluyor? Akıllı telefonlarda kamera sayısı 5’e çıktı 

LG, V40 ThinQ modeli ile birlikte, 12 Megapiksel standart kamera, 12 Megapiksel telefoto, 16 Megapiksel ultra geniş açı olmak üzere 3 tane arka kameraya verdi. Telefonun tarafında ise 8 Megapiksel çözünürlük sunan standart selfie kamerası ve 5 Megapiksel çözünürlüklü geniş açı selfie kamerası ile kalabalık gruplar için harika bir çözüm sunuyor.

Huawei, Mate 20 serisi ile 3 kameraya devam dedi!

Yakın dönem içinde yapılan bir diğer önemli telefon tanıtımı ise yine Huawei cephesinden geldi. Uzunca bir süredir büyük bir merakla beklenen Huawei Mate serisi, Londra’da yapılan lansman ile tanıtıldı.  

Huawei Mate 20 serisi, özellikle de Mate 20 Pro modeli, kamera nitelikleri ile adeta şov yaparken, 3 arka kameralı tasarımı ile yarıştaki hamlesini henüz yapmadı.

Mate 20 serisindeki kamera özelliklerinde ise bir değişiklik yapıldı. Huawei, uzun zamandır kullandığı siyah-beyaz fotoğraf çeken bağımsız kameradan vazgeçti. 40 Megapiksel çözünürlüklü ana kameraya, bu defa ultra geniş açılı bir kamera eşlik ediyor. 20 Megapiksel çözünürlük sunan bu kamera, 21:9 orana kadar geniş açı yapabilecek 16 mm lens ile geliyor.

Telefonun üçüncü kamerası da, 8 Megapiksel çözünürlük sunuyor. Bu kameranın en büyük özelliği ise 5x optik zoom yapabiliyor oluşu. Tam 80 mm fokal uzunluklu lensi ile kayıpsız bir şekilde fotoğraflar çekebilirsiniz.

Görüldüğü üzere akıllı telefonlarda önemli bir kamera sayısı rekabeti var. Şu an için dört arka kameralı tek model ve 3 arka kameralı birkaç model ile akıllı telefonlarda kamera sayısı savaşı devam ediyor.