Yolda, metroda, yemek yerken, tuvalette, uyumadan önce, uyanır uyanmaz, hatta seks sırasında... Akıllı telefon kullanımı hayatın her alanına öylesine nüfuz etmiş durumda ki araştırmalar, telefondan herhangi bir uyarı gelmediği halde insanların ortalama 15 dakika arala cep ekranını kontrol etme gereği duyduğunu ortaya koyuyor. Türkiye’de bu rakamlar biraz daha yüksek. Deloitte’ın bu yıl yayımladığı araştırmaya göre, Avrupa’da kullanıcılar günde ortalama 48 defa amaçsızca telefon ekranına bakıyor. Türkiye’de bu sayı 78’e çıkıyor. sık sık istemsizce telefon ekranına bakma ya da telefona erişememe artık bağımlılık kategorisinde değerlendiriliyor.


Fişi çek, bak

İnternet bağlantısı olmayan, sadece arama ve mesajlaşma seçeneklerine sahip eski model cep telefonlarına yönelik ilgideki artış tam da bu yüzden teknolojiden kaçış eğilimi olarak yorumlanıyor. The Independent’a konuşan dijital detoks uzmanı Tanya Goodin, “Son birkaç yılda gittikçe daha fazla insanın, dijital dünyanın hücumuna karşı soluklanmak üzere, en azından kısmi zamanlı olarak eski modacep telefonlarına döndüğünü gözlemliyorum. Bu nedenle internet bağlantısı olmayan telefon satışlarının artmasına şaşırmadım” diyor. Goodin’e göre, teknoloji platformları gözlerimizi ekrandan ayırmamamız için çalışsa da, gerçek bir mola vermenin tek yolunun fişi çekmek olduğunu her geçen gün daha iyi anlıyoruz. Psikolog Daria Kuss ise çoğu insanın akıllı telefonunu gereksiz yere kullandığının farkında olmakla birlikte bunu değiştiremediği görüşünde:

“Bu aşırı kullanımın bir sebebi, sosyal medya platformlarında paylaşılmakta olan herhangi bir şeyi kaçırma kaygısı olabilir, ki bu da zihnin sürekli bu düşünceyle meşgul olması, kontrolü kaybetme endişesi gibi bağımlılıkla ilişkili semptomların habercisi olabilir.”

En moda detoks telefonlar

Akıllı telefonunun “kölesi” gibi hissedenler için en moda detoks telefon modelleri:

- Light Phone: Akıllı telefonlara bir tepki olarak 2016’da üretilen, kredi kartı büyüklüğündeki “Light Phone”, sadece arama özelliğine sahip, oldukça sade bir model. Yoğun talep nedeniyle şu an stokları tükenmiş durumda. Bu yıl piyasaya sürülen “Light Phone 2” modeli ise sadeliğini korumakla birlikte mesajlaşma ve 4G özellikleriyle akıllı telefon piyasasına dahil oldu.

- Punkt MP 01: Minimalist yazılım mühendisi Petter Neby’nin geliştirdiği birkaç üründen biri olan bu model, sadece gerçekten ihtiyaç duyduğumuzu düşündüğümüz üç alana odaklanmış: Arama, mesajlaşma ve alarm. Neby, şirketin amacını, insanın teknolojiyle ilişkisini dengelemek olarak açıklıyor. Amazon fiyatı 295 dolar.

- Nokia 3310: 2000 yılında piyasaya çıkan ve dünya genelinde 180 milyon satan bu model, akılsız telefonların en popüleri. Telefon, hem neredeyse bir hafta dayanan pil ömrü hem de yılan oyunuyla öne çıkmıştı. Çeşitli internet sitelerinde 50 ile 150 lira arasında değişen fiyatlarda bulmak mümkün. Nokia, geçen yıl bu modelin daha hafif, ince, renkli ve internet bağlantısına sahip 3310 4G nostaljik modelini de çıkardı.

CEP AYNASI KULLANIN

- Telefonunuzdan e-mail uygulamasını kaldırın, okunmayan e-mail sayısını görmeyeceğiniz bir yere taşıyın.

- Gece telefonunuzu uçuş moduna alın.

- Ucuz bir alarm satın alın, telefonu odanızdan çıkarın.

- Sosyal medya bildirimlerini kapatın.

- İşten uzak olduğunuzda hücresel veriyi tamamen kapatın.

- Cep telefonu yerine cep aynası kullanın.

(Milliyet)