Sosyal medyada önü alınamayan hakaret, nefret, ırkçı, ayrıştırıcı ve tehdit gibi söylemlere karşı birçok ülke önlem almış ve bu söylemlerin yayılımını azaltmak için birtakım düzenlemeler getrimiş durumda. Avrupa Birliği tarafından çıkarılan sosyal medya düzenleme yasasının ardından bu kez de Almanya harekete geçti ve kişisel hakları ihlal eden, siber suç işleyen kişilere yönelik hapis cezasını onayladı. Almanya, söz konusu yasa ile birlikte, kişisel hakları ihlal eden suçların işlenmesinin önüne geçmeyi hedefliyor. 

NİTELİKLİ SUÇ SAYILACAK

DW ajansındaki habere göre Facebook, Twitter gibi sosyal medya platformları, aşırı sağcı, ırkçı söylemleri ya da halkı kışkırtıcı, taciz, tecavüz ya da ölüm tehdidi içeren paylaşımları sadece silmekle yetinmeyip bu tür paylaşımları emniyete bildirmekle yükümlü olacak.

Sosyal medya platformları, faillerin yakalanabilmesi için paylaşımların yapıldığı bilgisayarların IP adreslerini ve şifrelerini de emniyet birimlerine iletecek. Bir kişiyi cinsel taciz ya da aracına zarar vermekle tehdit etmek, ölümle tehdit gibi "nitelikli suç" kapsamına alınıyor. İnternet yoluyla tehdit suçu işleyeneler iki yıla, ölümle tehdit etmek suçunda üç yıla, hakaret suçu işleyenler de iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.