Mozilla Firefox OS işletim sistemi ile akıllı telefon piyasasında boy gösterecek ‘ZTE Open’ ve ‘Alcatel OneTouch Fire’ isimli telefonlarının satışına başlandı. İspanaya’da satışa sunulan modeller, 69 Euro’ya, yani yaklaşık 90 dolara raflardaki yerini aldı. 8,9 cm (3,5 inç) ekran genişliğinde standart özelliklere sahip düşük fiyatlı modellerle mobil piyasaya giren Mozilla’nın, 2013 sonuna kadar Firefox tabanlı akıllı telefon sayısını artırması ve tablet bilgisayar sunması bekleniyor.

Kar amacı gütmeyen Mozilla, Nisan ayında geliştiriciler için İspanya’nı Geeksphone şirketiyle Keon ve Peak modellerini sunmuştu. Yazılım geliştiriciler için Firefox OS uygulama platformunun kapılarını ardına kadar açan Mozilla, yaklaşık 8 milyon geliştiricinin HTML 5 tabanlı uygulamalar geliştirmesini umuyor.

Başlangıç yapmak için İspanya, Polonya, Kolombiya, Venezuella ve Brezilya gibi gelişmekte olan piyasaları seçen Mozilla, aynı zamanda Almanya’dan Güney Kore’ye kadar birçok ülkede cep telefonu operatörleri ve üretici firmayla anlaşma yaptı. CNN’e konuşan Firefox OS ürün biriminin lideri Chris Lee, “Akıllı telefonla yeni tanışacak kullanıcıların birçoğu, Firefox tabanlı ürünleri tercih edecek” dedi.
Firefox OS’nin ABD ve diğer büyük piyasalara ne zaman sunulacağı belirsiz.