Telefonda yaşanan çökme sonrasında kullanıcılar büyük şaşkınlık yaşamıştı. Çözüm için zahmetli yollar gerekirken bazı kullanıcılar da format atmayı tercih etmişti. Ancak format atıldığında da telefonda yer alan kullanıcıları verileri siliniyor.

Android çökerten duvar kağıdı neden cihazlarda etkili?
Akıllı telefon dünyasında bazı hatalar ortaya çıkabiliyor. Bazen mesajdaki özel bir karakter veya fotoğraf, telefonların kullanılmaz hale gelmesine sebep oluyor. Yazılımsal olarak etkilenen telefonların, neden bu karakter ve fotoğraflar karşısında hata yaşandığı ise hep merak ediliyor. En son yaşanan bu hatayla ilgili de Android geliştiricileri açıklama yaptı.

Ortaya çıkan fotoğraf Android cihazlarda duvar kağıdı olarak ayarlandığında telefonun yazılımsal bir hata almasına sebep oluyordu. Android çökerten duvar kağıdı için sebep olarak renkler gösterildi. Konu hakkında yorum yapan geliştiriciler, fotoğrafta yer alan renklerin işlenmesi sırasında hata meydana geldiğini belirtti. Bu hatanın da Android arayüzünü doğrudan etkilendiğini belirtildi. sRGB renk alanında yapılan işlemin, sınırı aşması nedeniyle sorun yaşandı.

Gri tonlu fotoğrafların işlenmesindeki teknikleri anlatan geliştirici Davide Bianco, fotoğrafın x ve y ekseninde, her bir pikselin RGB (kırmızı yeşil mavi) olarak taranarak işlendiğini belirtti. Ancak bu tarama işleminde üç renk için de en yüksek değer 255. Fotoğraftaki bazı noktaların da bu sınırı aştığı belirtiliyor. Sınır aşıldığı için de fotoğrafın işlenmesi mümkün olmuyor. Fotoğraftaki sınır aşan noktalar da olması gereken yere çekildiğinde fotoğrafın kalitesinin düşebileceği belirtiliyor.

Ayrıca hatanın genelde Android 10 yüklü cihazlarda yaşandığı, Android 11 bulunan cihazlarda ise yaşanmadığı söyleniyor.