Türkiye’de İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan sonra yıllık 27 milyonun üzerinde yolcunun ağırlandığı en büyük ikinci havalimanı konumundaki Antalya  Havalimanı’nda, kapalı alanlardaki baz istasyonlarının devre dışı bırakılması nedeniyle büyük sorun yaşanıyor.

Havalimanı açık bölümlerinde Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Antalya Bölge Müdürlüğü, terminal binaları ve kapalı alanlarda da havalimanının işleticisi ICF Airports firmasıyla yapılan anlaşmalar gereği hizmet veren Vodafone,  Avea ve Turkcell firmaları, yeni yıl için anlaşmaya varılamadığından sistemlerini sökmeye başladı.

BEDAVA OLSUN İSTİYORLAR

DHMİ ile ICF Airport’un GSM operatörleriyle ayrı ayrı anlaşmaları olduğunu belirten DHMİAntalya Bölge Müdürü Osman Serdar, havalimanındaki açık alanların DHMİ, terminal binaları, yani kapalı alanların ise ICF sorumluluğunda olduğunu söyledi. ICF’nin de bu yıl GSM şirketlerinden geçen yıllardan daha düşük ücret talep ettiğini, ancak GSM operatörü üç şirketin kendi arasında anlaşıp hiçbir ücret alınmaması, yani bedava olmasını istediklerini ve bu yönde de kamuoyu baskısı oluşturmaya çalıştıklarını öne sürdü.

Serdar, terminal binalarında telefonlar çekmediği zaman vatandaşın tepki göstereceğinin düşünüldüğünü, ancak ICF’nin de bir ticari şirket olduğunu kaydetti. Yaşanan krize ilişkin ICF yetkilileri ise Avea ve Turkcell’in 2015 yılı için ödemelerini yapmasına rağmen mayıs ayından itibaren sistemlerini çalıştırmadıklarını söyledi.

Bu iki GSM firmasının Vodafone ile de anlaşarak, üç firma arasındaki anlaşmayla ödenen ücretin yaklaşık 10’da 1’ini teklif ettiklerini ve kabul edilmemesi üzerine de üç firmanın anlaşmaya yanaşmadığı, bir kartelleşmenin sözkonusu olduğu dile getirildi. Avea, Vodafone ve Turkcell’in Antalya bölge müdürlüklerinden ise soruna ilişkin açıklamada bulunulmadı.