Apple yazılım konusunda işleri son zamanlarda daha sıkı ve daha hızlı tutuyor. Geçtiğimiz günlerde iOS 11.2'yi yayınlayan Apple, bugün itibarıyla iOS 11.1.1, iOS 11.1.2 ve tvOS 11.1'i imzalamayı bıraktı. Böylece artık yeni sürüme geçmiş olan kullanıcıların bu daha eski versiyonlara geçiş yolları tamamen kapatılmış oldu.

Apple'ın bu son hamlesi, iOS Beer'in son zamanlarda yayınlanan tfp0 saldırısına karşı savunmasız yazılım sürümlerine geri dönmeyi imkansız hale getiriyor.. Bu, umarım herkesin önceden cihazlarını hazırlamak için yeterli zamana sahip olduğunu belirtti.

Apple, eski sürümlere geri dönüşleri önlemek ve kullanıcıların en yeni yazılımları kullanmasını sağlamak için yeni bir sürümden birkaç hafta sonra eski firmware sürümlerini düzenli olarak imzalamayı bırakıyor. Ayrıca bu, jailbreak işlemini engellemek için bir önlem. Jailbreak sürecinde kullanılan güvenlik açıkları da bu önlemle birlikte daha önemsiz hale getiriliyor.

Sık yapılan yazılım güncellemeleri bilgisayar korsanlarının işini zorlaştırıyor. Sonuç olarak, Apple'ın iOS'u güncellediği sıklıkla yeni bir jailbreak araçlarının piyasaya sürülmesi çok kolay olmuyor.

Tabii ki Apple şu anda bilgi güvenliğini zor olduğu günlerde sorumluluğunu yerine getiriyor ve bilgisayar korsanlarına açık kapı bırakmıyor. (Emre Çetinkaya/Sabah)