İlk çeyreklik satış tahminini düşüren ve ocak-mart çeyreği için üç yeni iPhone modelinin planlanan üretimini yüzde 10 kadar azaltacağını açıklayan Apple, bu gelişmelerin ardından bazı bölümler için işe alımları azaltacağını duyurdu.

Apple İcra Kurulu Başkanı Tim Cook bu ayın başlarında Apple'ın birimlerine bir mektup gönderip özellikle Çin’deki bazı bölümlerin işe alımları azaltması gerektiğini belirtti.

Analistler Apple'daki bu düşüşün sebebinin yavaşlayan bir ekonominin habercisi olduğu görüşünde birleşirken, ABD'nin Çin ile girdiği ticaret savaşının da bu karar üzerinde büyük etki oluşturduğu düşünülüyor. Konuyla ilgili uzmanlar, Çin'in dünyanın en büyük akıllı telefon pazarı olduğunu belirtiyor.

Bazı analistler ise tüketicilerin yeni iPhone'ların çok pahalı olduğu görüşünde olduğunu, bunun da satış düşüşüne doğrudan etki ettiğini söylüyor.

Apple, Aralık 2018’de tedarikçilerinden XS, XS Max ve XR modellerinin planladığından daha az ünite üretmelerini istemişti.

Pazar araştırması şirketi Canalys, geçen yıl Çin'de sevkiyatların yüzde 12 düştüğünü ve 2019'daki akıllı telefon sevkiyatlarının 2014'ten bu yana ilk kez 400 milyonun altına düşmesini beklediğini tahmin ediyor.