Apple Inc. ve imalat ortağı Foxconn, dünyanın en büyük iPhone üretim tesisinde çok fazla geçici personel çalıştırarak Çin iş yasalarını ihlal etti. Her iki şirket, zorlu çalışma koşullarından da bahseden raporun ardından yasaları ihlal ettiklerini teyit etti.

Apple ve Foxconn Çin yasalarını ihlal etti

BloombergHT'nin haberine göre iddialara, Apple'ın Salı günü yeni iPhone modellerini tanıtacağı etkinlikten önce Çin İşgücü İzleme'nin yayınladığı raporda yer verildi. Çin'deki fabrikalarda koşulları takip eden kar amacı gütmeyen avukatlık grubu Çin İşgücü İzleme, Apple ortaklarının geçmişte diğer işgücü hak ihallerini ortaya çıkardığını kaydetti.

Çin İşgücü İzleme grubu, son raporunda, Foxconn’un Çin'de Zhengzhou fabrikasında, biri dört yıldır olmak üzere gizli araştırmacıların çalıştığını kaydetti. Araştırmacıların bulduğu ihlaler arasında, Ağustos ayında işgücünün yaklaşık yarısını geçici işçilerin oluşturması yer alıyor. Çin iş yasalarına göre, geçici işçiler işgücünün maksimum yüzde 10'unu oluşturabiliyor.

Apple, yaptığı açıklamada, yürttüğü soruşturmanın ardından, geçici işçi sayısının şirket standartlarının üzerinde olduğunun belirlendiğini ve bu sorunu çözmek için Foxconn ile yakın birçalışma yürüttüklerini kaydetti. Şirket, sorunu bulduktan sonra, tedarikçilerle düzeltme yönünd acil tedbir almak için çalıştıklarını belirtti. Foxconn Technology Group da , operasyonel gözden geçirme sonrası geçici işçi sayısındaki ihlali teyit etti.