Apple CEO’su Tim Cook, katıldığı bir programda iPhone XR satışları ve Apple’ın giyilebilir ürünleri hakkında konuşurken aynı zamanda şirketin gelecekte sunacağı servisler ve sağlık hizmetleri hakkında önemli açıklamalarda bulunmuştu. Cook, 2019’da Apple’ın insanlığa en büyük katkısının sağlıkla ilgili olacağını belirtmişti.

Yaklaşık bir ay önce Apple Watch Serisi 4'teki EKG uygulamasıyla potansiyel olarak tehlikeli kalp rahatsızlıkları konusunda uyarılan insanları içeren bir avuç dolu hikaye gördük.

Apple Watch Series 4 inceleme: Satın alabileceğiniz en iyi akıllı saatlerden biri

En son örnek, New Hampshire’da yaşayan Barry Maden adlı adama ait. Maden, EKG uygulamasının yaptığı "kalp ritminiz düzensiz olabilir" uyarısının üstüne sağlık kuruluşlarına başvurdu. Kalp ritmindeki düzensizlik, ciddi sağlık sorunlarına hatta ölüme sebep olabiliyor.

Maden derhal daha ileri testlerin yapıldığı yakındaki bir hastaneye gitti. Acil Servis'e vardığında, el arabası üzerinde gerçek EKG yapıldı. Tıp uzmanları daha sonra Maden'a Atriyal Fibrilasyon (AFIB) olduğunu söyledi.  Maden, kendisini uyaran bir sistem olmasaydı hastalığın farkına daha uzun süre varamayacağını ifade etti.

Bazı sağlık uzmanları, yeni EKG uygulamasının birtakım yanlış pozitifler üretebileceği konusunda hem fikir olsa da Apple Watch'un sağlık uyarılarını ciddiye almak gerekiyor.(Milliyet/Onur Binay)