Apple’ın dün başlayan WWDC geliştiriciler konferansında OS X'in patronu Craig Federighi yeni nesil masaüstü işletim sisteminin tüm merak edilenlerini paylaştı. Apple’ın yeni işletim sistemindeki özellikler, Power User nitelendirilen kullanıcılara hitap ediyor. Çoklu ekran desteği, Finder Tabs ve AirPlay özellikleri OS X Mavericks’in en dikkat çeken yanları olurken, işletim sisteminin daha iyi pil ömrü ve %72 daha az işlemci aktivitesi gibi gelişmiş özellikleri de konferansta aktarıldı.


İlk olarak yeniliklerinden bahseden Federighi, OS X Maverics'e Haritalar ve iBooks'un geleceğini duyurdu. Yeniliklerin başında sekmeli Finder pencereleri geliyor. Bu özellik sayesinde Finder’ı daha düzenli şekilde kullanmak mümkün olacaktır. Ayrıca, ek olarak yeni gelen etiket desteği ise, OS X Mavericks'li cihazlardaki dokümanların erişimini kolaylaşacak ve hızlı hale gelecek.


Apple, OS X Maverics ile birlikte birden fazla ekran için de destek sunuyor. Yeni OS X Maverics Apple TV ile uyumlu şekilde çalışıyor.
Mavericks’le birlikte gelen diğer bir yenilik getirdiği Safari oldu. Daha hızlı hale getirilen tarayıcı, bundan böyle daha az bellek kullanacak. Bununla birlikte tarayıcının sol tarafında bir sosyal okuma listesi benzeri bir sütun yer alacak. Ayrıca iMessage ve Facetime mesajları ekran sağ tarafında beliren bildirimler olarak kullanıcılara gösterilecek.

Craig Federighi Apple’ın internet tarayıcısı Chrome’dan daha az güç tükettiğini, hatta Firefox karşısında da çok daha iyi bir performans sergilediğini belirtti.
OS X Mavericks üzerinde iCloud’ı ile birlikte kullanılacak iCloud Keychain özelliği sayesinde tüm şifreler, kredi kartı numaraları, kullanıcı giriş bilgileri ve bunun gibi diğer gizli bilgiler iCloud’da, güvenli bir şekilde saklanacak. Şifreniz size nerede lazım olursa, (web-alış veriş) her seferinde şifre neydi diye hatırlamak zorunda kalmayacaksınız.
Apple’ın Mavericks’te harita uygulamasını da geliştirerek yer verilmiş. OS X Mavericks kullananlar mekan aramaları yapabilecekler.


Apple'ın yeni nesil masaüstü işletim istemi OS X Mavericks, sonbaharaylarında gelecek ve Mac App Store üzerinden indirilebilecek.