Apple’ın bu yıl 24. kez düzenlenen Apple WWDC geliştiriciler konferansında yeni ürünlerini tanıttı. Dün başlayan konferansta Apple yenilenen iOS7 yazılımı, MacBook Air ve Mac Pro bilgisayarlarını, OS X Mavericks bilgisayar yazılımını teknoloji severlerin beğenisine sundu.

iOS 7
Beklenen iOS 7 Jonathan Ive’nin yeni tasarımı ile, baştan aşağı değişmiş olarak karşımıza çıktı. Jonathan Ive ikonları yeni renk paletiyle, sade olarak sistemi baştan aşağı yenilenmiş bir kullanıcı arayüzüyle karşımıza çıkıyor.
Kontrol Merkezi sade metalik bir tasarım üzerinde, iOS kullanıcıların en sık kullandığı uygulamaları bir araya getirmişler. Kullanıcılar için büyük rahatlık sunacak özelikte, uçuş modu, Wi-Fi, Bluetooth, ekran parlıklığı kontrol, ses kontrol, müzik play-ileri-geri, el feneri, hesap makinası, fotoğraf makinası, Air Play, Air Drop gibi uygulamaları tek bir panelden kullanma imkanı sunuluyor.
Hava durumu uygulaması yeniden tasarlanarak, o anki hava durumunu efektler ile ekranda canlandırmaya çalışmışlar. Örneğin kar veya yağmur yağması gibi.
Fotoğrafları tarihe bağlı olarak görüntüleme dikkat çekici özellikler arasında yer alıyor, bu sayede tek bir yıl içinde çekilen tüm fotoğrafları bile toplu olarak görmek mümkün oluyor. Safari tasarımı baştan aşağı değişmiş. Tam ekran olabiliyor, arama çubuğu kaldırılmış, URL ve anahtar kelime girilebilecek tek çubuk kullanılmış.
Ön yüklü uygulamalar fotoğraf, kamera, game Center, mesajlar, telefon, takvim, kişiler, notes gibi üzerinde yüklü tüm uygulamaların ikonlarının tasarımları ve renkleri değişmiş.
Apple’ın yeni yazılımı iOS 7 iPhone 5, iPad ve iPod Touch cihazlarında karşımıza çıkacak. iOS 7 bazı otomobil markaları ile entegre çalışacak.

MacBook Air
Apple düzenlediği WWDC geliştiriciler konferansında yeni MacBook Air serisini tanıttı. Yeni MacBook Air’ların kasasında her hangi bir değişikliğe gidilmemiş, 11.6 inç ve 13.3 inç eski klasik kasası ile tanıtıldı. 11.6 inç’lik modeli 9 saat, 13.3 inç’lik ise 12 saate kadar varan pille çalışma ömürleriyle dikkat çekiyor.

Geçen yılın modelleri sırasıyla 5 ve 7 saate kadar varan çalışma ömürlerine sahipti. Apple bu yeni modellerde Intel'in yeni nesil Haswell tabanlı Core i5 ve i7 işlemcilerini kullanacak olan MacBook Air modellerinde, HD Graphics 5000 grafik işlemcisi bulunacak.  Bu işlemci hem pil hem de grafik performansı bakımından bir hayli büyük gelişimler sunmasıyla dikkat çekiyor. Yeni MacBook Air’lar bugün itibariyle ABD’de piyasaya sunuluyor. Her iki modelin de 128 GB ve 256 GB flaş kapasiteli seçenekleri bulunuyor. 11.6 inç için 128 GB ve 256 GB kapasiteli modeller sırasıyla 999 ve 1199 dolarlık ABD satış fiyatları belirlenmiş. 13.3 inç’lik modele baktığımızda ise, yine 128 GB ve 256 GB kapasiteli modellerin sırasıyla 1099 dolar ve 1299 dolarlık fiyat etiketleri taşıdığını görüyoruz.

Mac Pro
Apple’ın dün başlayan bu yıl 24. kez düzenlenen WWDC geliştiriciler konferansında yeni Mac Pro tanıtıldı. Silindir şeklindeki yeni kasa tasarımı ile tamamen değiştirilen Mac Pro güçlendirilen özellikleri ve donanımıyla dikkat çekiyor. Önceki modellere göre işlemcisi 2 kat daha Mac Pro’nun tamamen ABD’de üretileceği açıklandı.
Mac Pro’da işlemci olarak Intel’in yeni nesil Xeon kullanılırken, ECC belleği sayesinde iki kat daha iyi performansa sahip. 4K ekranları da destekleyen yeni Mac Pro, aynı zamanda Thunderbolt 2 bağlantı arabirimiyle kullanıcıların karşısına çıkacak. Yeni Mac Pro’nun çıkış tarihi ve fiyatları WWDC’de paylaşılmadı.

OS X Mavericks
Apple’ın dün başlayan WWDC geliştiriciler konferansında OS X'in patronu Craig Federighi yeni nesil masaüstü işletim sisteminin tüm merak edilenlerini paylaştı. Apple’ın yeni işletim sistemindeki özellikler, Power User nitelendirilen kullanıcılara hitap ediyor. Çoklu ekran desteği, Finder Tabs ve AirPlay özellikleri OS X Mavericks’in en dikkat çeken yanları olurken, işletim sisteminin daha iyi pil ömrü ve %72 daha az işlemci aktivitesi gibi gelişmiş özellikleri de konferansta aktarıldı.

Apple, OS X Maverics ile birlikte birden fazla ekran için de destek sunuyor. Yeni OS X Maverics Apple TV ile uyumlu şekilde çalışıyor.
Mavericks’le birlikte gelen diğer bir yenilik getirdiği Safari oldu. Daha hızlı hale getirilen tarayıcı, bundan böyle daha az bellek kullanacak. Bununla birlikte tarayıcının sol tarafında bir sosyal okuma listesi benzeri bir sütun yer alacak. Ayrıca iMessage ve Facetime mesajları ekran sağ tarafında beliren bildirimler olarak kullanıcılara gösterilecek. Craig Federighi Apple’ın internet tarayıcısı Chrome’dan daha az güç tükettiğini, hatta Firefox karşısında da çok daha iyi bir performans sergilediğini belirtti. Apple'ın yeni nesil masaüstü işletim istemi OS X Mavericks, sonbaharaylarında gelecek ve Mac App Store üzerinden indirilebilecek.

iTunes Radio
iTunes müzik uygulaması içine inşa edilen radyo uygulaması, aynı zamanda bir müzik keşfetme uygulaması olarak karşımıza çıkıyor. iOS 7′nin yeni arayüzüyle bütünleşen servis özellikleriyle Pandora’yı andırıyor. Servis iPhone, iPod Touch, iPad, iTunes ve Apple TV’de ücretsiz olarak kullanılabilecek.

iOS 7 beta haliyle bugünden itibaren iPhone’lar için kullanılabilir durumda olacak. iPad ve iPod’lar için beta sürüm ilerleyen günlerde kullanıcılarla buluşturulacak. Final sürümü ise iPhone 4 ve üstü, iPad 2 ve üstü, iPad mini ve beşinci jenerasyon iPod touch için sonbaharda yayınlanacak.