ABD medyasında yer alan haberlerde, New York’ta yaşayan Ousmane Bah  adlı genç, geçen sene 4 farklı eyalette gerçekleştirilen Apple mağazalarına  yönelik soygunlarda şüpheli olarak tutuklanmasına neden olduğu için Apple'ı  mahkemeye verdi.

Manhattan Federal Mahkemesinde açılan davada Bah, Apple şirketinin  mağazalarında kullandığı yüz tanıma yazılımının yanlış yönlendirmesi nedeniyle  haksız şekilde tutuklandığını, bundan dolayı psikolojisinin ve itibarının ciddi  şekilde zarar gördüğünü belirtti.

Bah, hırsızlık olayını ilk olarak haziran 2018'de kendisine Boston'dan  mahkeme çağrısı geldiğinde öğrendiğini, Manhattan'daki hırsızlık olayı nedeniyle  kasım 2018'de gözaltına alınarak ifade verdiğini ancak güvenlik kamerasındaki  kişilerden biri olmadığı anlaşılınca serbest bırakıldığını belirtti.

Kimliğinin hırsızlar tarafından çalınıp kullanılmış olabileceğini  savunan Bah, hayatında hiç Boston'a gitmediği, Manhattan'daki hırsızlık olayı  sırasında da okulundaki bir törende bulunduğu bilgisini paylaştı.

Dava dilekçesinde, "Bu olay, Apple şirketinin hırsızlıktan  şüphelenilen kişileri izlemek için mağazalarındaki güvenlik sisteminde kullandığı  yüz tanıma uygulaması ile de alakalı. Apple'ın Orwell'ci (1984 romanının yazarı  George Orwell) şekilde müşterilerinin haberi olmadan yüzlerini tarayarak,  hırsızlık olaylarında 'şüpheliler' listesindekilerle eşleştirdiği  anlaşılmaktadır." ifadesi kullanıldı.

Massachusetts, Delaware ve New York'ta Bah hakkındaki suçlamalar geri  çekilirken, New Jersey'de ise Bah hakkındaki suçlamanın hala bekletildiği  kaydedildi.

Dava ve iddialara yönelik Apple'dan henüz açıklama yapılmadı.

New York, Massachusetts, Delaware ve New Jersey bölgelerindeki Apple  mağazalarında geçen yıl mayıs ayında gerçekleştirilen soygunlarda hırsızların bin  200 dolar değerinde ürün çaldığı bildirilmişti.