Apple’ın ilk Kapsama ve Çeşitlilikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Denise Young Smith, 1 yıldan daha az bir süre yürüttüğü görevinden ayrılıyor.

Mayıs ayında yeni görevine başlayan Smith’in, henüz yıl sonunda Apple’dan ayrılacağı duyuruldu. Eskiden Apple’da insan kaynakları direktörü olarak çalışan Smith, departmanlar arasındaki bu sürpriz geçiş gerçekleşmeden önce şirkete 20 yıl boyunca hizmet vermişti.

NE OLDU?

Campaign Türkiye'nin haberine göre bu ani ve sürpriz görev değişikliğinin arkasında Denise Young Smith’in bir ay önce katıldığı bir konferansta sarf ettiği bazı şaşırtıcı açıklamaları olduğu iddia ediliyor. Quartz’a göre, Smith toplantıda “Bir odada 12 adet, sarışın ve mavi gözlü erkek olsa bile yine bu odada yine çeşitlilikten söz edebiliriz. Çünkü her biri konuşmaya farklı bir yaşam deneyimi ve yaşam perspektifi katacaktır.” demişti.

Söz konusu yorum tepkilere yol açtı ve şirketin “çeşitlilik” konusunda çizmek istediği imajı sarstı. Kullanılan söylem Apple’da ezici ölçüde yer alan yer alan beyaz ve erkek lider çoğunluğu savunuyor gibi göründü. Smith sonrasında gönderdiği bir mektupla Apple çalışanlarından özür diledi.

YERİNE KİM GELECEK?

Smith’ten boşalan koltuğa denetleme ve danışmanlık firması Deloitte’te 17 yıldır çalışan Christie Smith geçecek. Selefiyle aynı soyadı taşıyan Christie Smith yeni görevine 2018 itibarıyla başlayacak.

TechCrunch’a açıklama yapan Apple, söz konusu değişiklikleri doğrulayarak, “Çeşitliliğin, yeniliği yönlendirdiğine yürekten inanıyoruz. Christie Smith gibi yetenekli bir liderin ‘çeşitlilik’ içeren bir şirket olma sürecimizde bize yardımcı olacağını biliyoruz.”

APPLE ÇEŞİTLİLİKTE ÇUVALLADI MI?

Şirkette çeşitlilik gelişiyor ancak hala olması gereken yerden uzak. Ancak görünene göre Apple’ın liderlik ekibinin, işlerin gidişatından rahatsız olduğu ortada çünkü bu yer değişimi çok ani bir hareket olarak görünüyor.