Danimarkalı bir şirketi dolandıran Nijeryalı hacker çete ve Türk işbirlikçileri hakkında 13 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

“Aradaki Adam” (Man İn The Middle) yöntemiyle uluslararası dolandırıcılık yapan Nijeryalı hacker çetesinin lideri Otunba Cash lakaplı Emmanuel Ndubısı Aneke ve Türk işbirlikçilerinin de arasında bulunduğu 3’ü tutuklu 7 kişi hakkında “dolandırıcılık” “bilişim sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme” suçlarından 13 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

10 MİLYON TL GÖNDERİLDİ

İddiaya göre çete Danimarka’da faaliyet gösteren GM Plast isimli dünya çapında iş yapan plastik şirketinin e-mail adresini hack’leyerek buradan çeşitli yazışmalarla şirketin bilgisi dışında işlem ve para transferleri gerçekleştirdi.

Bunun üzerine Danimarka polisi, Türk Emniyeti’ne yazı göndererek ülkelerinde faaliyet yürüten GM Plast adlı şirketin e-posta adresine yetkisiz erişim yapıldığını ve 1 milyon 415 bin 970 dolar (10 milyon TL) paranın Işıkdağ Tekstil’in Türkiye’deki hesaplarına gönderildiğini bildirdi. 

Olayla ilgili soruşturmasını tamamlayan savcılık iddianamesinde Türkiye’de bulunan Işıkdağ Tesktil isimli firmasının 2017 yılında tekstil üzerine olay tarihine kadar tersanede işçi olarak çalışan Zekeriya Işıkdağ tarafından kurulmuş olarak görüldüğünü ancak bu olaya kadar firmanın başka bir hiçbir faaliyetine rastlanmadığını belirtti. Söz konusu parayı ise Ertuğrul Danış ve bu tür eylemlerde uzman olduğu belirtilen Evren Terkan’ın birlikte çektiği ifade edildi.

SAHTE MAİL AÇTILAR

İddianamede, bilgisayar korsanı olarak nitelenen şüphelilerin hacklenen mail adresleriyle benzer mail adresleri oluşturdukları, sosyal mühendislik yaparak uluslararası ticaret yapan firma bilgilerini Alibaba.com gibi ticaret sitelerinden temin ettikleri ifade edildi. İddianamede çetenin şirketin mail trafiğine müdahale ettiği belirtilerek benzer mail adresleri oluşturmak suretiyle firmaları kendi oluşturduğu sahte mail adreslerine yönlendirme yaptıkları anlatıldı.

DOLANDIRILACAKLAR LİSTESİ YAPMIŞLAR

Şüpheli şahsılardan elde edilen dijital materyallerin incelenmesinde çektirdikleri fotoğraflarda normal yollarla kazanılamayacak miktarlarda paralara rastlandığı, Nijerya bankalarına yüksek miktarlarda para transferlerinin gerçekleştiği belirlendi, Ayrıca dijital belgelerde, Türk bankalarına ait hesap numaraları ile dolandırılacak kişilere ait isimlere rastlandığı öğrenildi.(Milliyet/Elif Altın)