Yapay zekâ ve robotik alanlarında önde gelen 50’den fazla araştırmacı, yapay zekâ destekli silahlar geliştirme planları yapan Güney Kore’deki KAIST Üniversitesi’ni boykot edeceklerini açıkladı. Boykot, Birleşmiş Milletler’in Cenevre’de “katil robotlara” sınırlandırma getirmeyi tartışacağı toplantıdan bir hafta önce duyuruldu.

Boykotun örgütlenmesine önderlik eden New South Wales Üniversitesi’nden Profesör Toby Walsh, otonom silahlar yapma yarışının çoktan başladığını söyledi. Walsh “ABD, Çin, Rusya ve İngiltere de dahil olmak üzere pek çok ülkede otonom silahların prototiplerini görebiliriz” dedi ve ekledi: “Kimsenin istemediği bir silahlanma yarışına kilitlenmiş durumdayız. KAIST’in eylemleri bunu yalnızca artıracak. Buna tolerans gösteremeyiz.”

Boykota katılan akademisyenler, KAIST’in geliştirdiği silahın “anlamlı bir ölçüde insan kontrolünde olacağı” garantisi verilmediği müddetçe üniversite ile her türlü ilişki ve akademik işbirliğini kesmeyi taahhüt ediyor.

Boykot karşısında çok üzüldüğünü açıklayan KAIST Rektörü Sunh-Chul Shin, üniversitenin otonom silah sistemi geliştirmediğini söyledi. Times Higher Education’a konuşan boykot örgütleyicisi Prof. Toby Walsh de, otonom silah teknolojisinin insanlık için geri döndürülmesi zor bir tehdit oluşturacağını söylüyor: “Otonom silahlar savaşların eşi benzeri görülmemiş boyutlar ve hızlarda olmasına yol açacak. Pandora’nın kutusu bir kere açılırsa onu geri kapatmak zor olacak.”

(Kaynak: BBC Türkçe)