Hükümet, aşırıya kaçan Oyun, bilgisayar, internet, sms, online alışveriş ve kumar oyunlarıyla gelişen teknoloji bağımlılığına karşı mücadele stratejisini belirledi. Bu kapsamda Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu’nun ismi değiştirilerek, kapsamı ve çalışmaları geliştirilecek. Kurumun yeni adı “Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu” olacak. Kurul, 2018’e girilmesiyle birlikte çalışmalarına başlayacak. Türkiye’de bağımlılık yapan 5 ayrı ürün ve alanla ilgili 5 ayrı çalışma grubu oluşturulacak.

BİRE BİR GÖRÜŞMELER

2018’de özellikle teknoloji ve uyuşturucu bağımlılığına karşı stratejiler geliştirilecek. Bu çerçevede çocuğunun bağımlı olduğunu belirten ve yardım isteyen ailelerle bire bir görüşmeler gerçekleştirilecek. Her bağımlı çocuk ve genç için rehabilitasyon süreçleri başlatılacak. Çalışmaları ise Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ’ın başkanlığında kapsamlı bir uzman ekip gerçekleştirecek. Son dönemde Bonzai gibi ucuz ve ulaşımı kolay uyuşturucularla haberlere konu olan gençler için de düğmeye basıldı.

YEŞİLAY, İstanbul’DA ZİRVE DÜZENLİYOR

Yeşilay, Kültür, Toplum ve Aile Derneğiyle birlikte teknoloji bağımlılığına karşı toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla 27-28 Kasım tarihlerinde İstanbul WOW Otel ve Kongre Merkezi’nde 4. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi’ni düzenliyor. 14 ülkeden alanında uzman 20’den fazla konuşmacının katılacağı ve de bildiri sunacağı kongrede mobil telefon bağımlılığı, online oyun bağımlılığı, halk sağlığı ve bağımlılık, çocuklarda online oyun bağımlılığı, internet ve sosyal medya bağımlılığı, siber zorbalık konuları tartışılacak. Yeşilay’ın bu yıl dördüncüsünü düzenlediği kongre, dünya sağlık otoriteleri tarafından teknoloji bağımlılığı alanında örnek bir çalışma olarak gösteriliyor.

15-19 YAŞLARI ARASINDA FAZLASIYLA YAYGIN

Uluslararası araştırma firması geçtiğimiz ay GfK teknoloji bağımlılığı üzerine bir rapor yayımladı. Araştırmaya göre teknoloji bağımlılığında kadınlar ve erkekler benzer oranlara sahip olurken, yaş grupları arasında önemli farklar ortaya çıktı. 17 ülkeden 22 bin kullanıcıyla yapılan araştırmaya göre 15-19 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 44’ü teknolojik ürünleri kullanma molası vermekte zorlanıyor. Söz konusu oran 20-29 yaş aralığında yüzde 41, 30-39 yaş aralığında yüzde 38, 40-49 yaş aralığında ise yüzde 29 olarak belirlendi.

DETAYLI BİR ŞEKİLDE ARAŞTIRILACAK

Hükümet uyuşturucu bağımlılığının boyutunu ölçmek amacıyla da 3 ayrı çalışma başlattı. Üniversite çağı gençler, 15-16 yaş lise çağı gençler ve bütün toplumu kapsayacak şekilde uyuşturucu bağımlılığın yaygınlığı detaylı bir şekilde araştırılıyor. Ortaya çıkacak verilere göre uyuşturucuyla mücadele strateji belgesi hazırlanacak.