ABD merkezli teknoloji devi Intel, uzunca bir süre işlemci sektörünün tekeliydi. Ancak özellikle de son birkaç yıldır, bu durum büyük bir değişiklik gösterdi. Yine ABD merkezli bir teknoloji üreticisi olan AMD, Ryzen serisi işlemcileriyle tüketicilerin beğenisini kazanmayı başardı ve Intel'i çok ciddi anlamda köşeye sıkıştırdı. Hatta bu durum o kadar ciddi bir boyuta ulaştı ki Avrupalıların çoğu, artık AMD işlemci tercih ediyorlar.

Avrupa Donanım Birliği (EHA) bir anket düzenledi ve tüketicilerin, işlemci konusundaki tercihlerini sordu. Ortaya çıkan sonuçlar ise çok dikkat çekiciydi. Çünkü aynı anket, bir yıl önce de yapılmıştı ve Intel açık ara öndeydi. Son anket ise bir yılda çok şeyin değiştiğini açıkça gösteriyor. Geçtiğimiz yıl tüketicilerin yüzde 60'ı Intel'i tercih ederken, bu yıl tüketicilerin yüzde 60'ı AMD'yi tercih ediyor.

EHA'nın anketi, ürün bazı bazı sonuçlar da ortaya koyuyor. AMD'nin bir yıl gibi kısa bir süre içerisinde bu denli büyük bir fark atması, özellikle "Ryzen 3000" serisi işlemcilerle sağlanıyor. Aslına bakacak olursak bu durum çok da şaşırtıcı değil çünkü AMD ile ilgili yapılan diğer anket ve araştırmalar da benzer bir sonucu ortaya koyuyor. Görünen o ki AMD, Ryzen 3000 serisiyle kendisini tüketicilere ispatlamış durumda.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan EHA Başkanı Koen Crijns, AMD'nin başarıya giden yoldaki çalışmalarının, özellikle son üç yıldır tüketicilere yansıdığını söylüyor. AMD'nin zaten bir süredir fiyat/performans ürünlerini ortaya koyduğunu söyleyen Crijns, AMD'nin Intel işlemcilerle aradaki performans açığını kapatmış olmasının da anket sonuçlarına doğrudan etki ettiğini ifade etti.

EHA'nın yaptığı anketin bir diğer etabı ise ekran kartlarıyla ilgiliydi. Ancak AMD, ne yazık ki ekran kartı konusunda şu an için istediği noktada değil. Çünkü tüketicilerin sadece yüzde 23 kadarı AMD'yi tercih ediyor. Üstelik hem EHA'nın anketi hem de diğer anketler, benzer sonuçlar ortaya koyuyor. Buna göre ekran kartı sektörünün kralının hala Nvidia olduğunu rahat bir şekilde söyleyebiliriz.

Yapılan anketler ve araştırmalar, AMD hayranlığının her geçen gün biraz daha arttığını ortaya koyuyor. Hatta yapılan araştırmalar, AMD'ye olan sevginin geçtiğimiz yıla oranla yüzde 50 arttığını gösteriyor. Görünen o ki AMD'nin Intel'in tahtını ele geçirme amacı yavaş yavaş gerçekleşiyor.