AB’nin dış politika sorumlusu Josep Borrell ve Avrupa Komisyonu’nun değerler ve şeffaflıktan sorumlu başkan yardımcısı Vera Jourova; Facebook, Google ve Twitter’ın dezenformasyon kampanyalarına karşı mücadele konusunda yaptıklarını aylık olarak raporlamaları gerektiğini belirttiler.

Avrupa Birliği’nin endişeleri, sadece Rusya ve Çin’in Avrupa siyasetini etkilemeye yönelik çabalarıyla sınırlı değil gibi görünüyor. Koronavirüsle ilgili yanlış bilgiler ve aşı karşıtlarının safsataları da yetkilileri korkutmuşa benziyor.

Jourova, yaptığı açıklamada “Yanlış bilgi sadece demokrasilerimizin sağlığına zarar vermekle kalmıyor. Aynı zamanda yurttaşlarımızın da sağlığına zarar veriyor” ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği’nin hazırlanmasını istediği raporlarda koronavirüsle ilgili yanlış bilgilerle mücadele için yapılanların aktarılması planlanıyor. Güvenilir içerikleri öne çıkarmak için yapılanlara da bu raporlarda yer verilmesi talep ediliyor.

Avrupa Birliği, bir süre önce yalan haberlerle mücadele için Yanlış Bilgiye Karşı Uygulama Kodu isimli gönüllü bir girişim başlatmıştı. Facebook, Google, Mozilla ve Twitter gibi şirketlerin üye olduğu bu girişime son olarak TikTok katıldı. TikTok’un Avrupa Birliği’nin programına dahil olması, şirketin uluslararası genişleme politikasında Çin’in etkisinden bağımsız olduğu iddiasını göstermesi açısından önem taşıyor.