Avrupa'nın en büyük dijital eğitim platformu MooCTab'a Türk firmaları damgasını vurdu. Türk eğitim sistemine yeni bir soluk getiren 'FATİH' projesinin bir benzeri olan MooCTab'ın hayata geçirilmesi ve büyütülmesini Vestel ve Kobil firmaları üstlendi. Aralık 2017'de bitirilmesi planlanan proje kapsamında kullanılacak tabletleri Vestel üretecek.
 
800 MİLYON EUROLUK HEDEF
 
Bir Türk girişimci tarafından kurulan Almanya merkezli Kobil ise MooCTab'a ödeme ve kimlik güvenliği alanında liderlik edecek. İçerik sağlayıcılar arasında Avrupa'daki ünlü eğitim kurumlarının yanı sıra Bahçeşehir Üniversitesi de yer aldı. Projenin uzun vadede 500-800 milyon euro arasında pazar hacmi yaratması bekleniyor. SABAH'a açıklama yapan Vestel yetkilileri, projenin oldukça önemli olduğunu ve eğitim sektörüne damgasını vuracağını ifade ederek, "Vestel olarak geleceğe yön verecek her türlü sektöre önemli yatırımlar yapıyoruz. Bu alanda da Vestel'in güçlü hedefleri bulunuyor" dedi.
 
36 AY AR-GE YAPILACAK
 
Kobil Türkiye Ülke Müdürü Ümit Yaşar Usta ise Avrupa'nın eğitim sisteminde köklü bir değişikliğe yol açması beklenen projeyi şu sözlerle anlattı: "Kitlelere açık çevrimiçi dersleri tanımlayan ve geleceğin uzaktan eğitim modeli olarak görülen MOOC sistemi kullanılarak MooCTAb adıyla yeni bir proje hayata geçiriliyor. Poje mevcut sistemlere oranla çok daha gelişmiş bir uzaktan öğrenme imkânı sunmayı amaçlıyor. Kobil olarak, proje kapsamında 36 ay boyunca mobil uygulama ve tablet güvenliği, sayısal hakların yönetimi (DRM), kullanıcıların kimlik doğrulaması ve mahremiyet konularında AR-GE çalışmaları yapacağız." Usta, bu proje ile Kars'ta üniversite okuyan öğrencinin, İstanbul'daki bir üniversiteden MOOCTAB aracılığıyla ders alabileceğini söyledi.
 
1.5 MİLYON ADET CEP TELEFONU SATACAK
 
Ürettiği akıllı cep telefonunun yeni modelini piyasaya süren Vestel Elektronik, yaklaşık 15 milyon adet olan Türkiye akıllı telefon pazarında bu yıl 500 bin adet olan satışlarının 2016 sonunda 1.5 milyon adede ulaşmasını hedefliyor. Şirketin otomotiv sektörüne dönük elektrikli motor ve pil üretimi için fizibilite çalışmaları ise devam ediyor. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, yeni cep telefonu Venus V3'ün lansman toplantısında, "Bu yıl başından 2017 sonuna kadar Türkiye'de toplam 3 milyon adet, ihracatta ise 1 milyon adet satış hedefimiz var" dedi. Manisa'da tasarlanıp üretilen Venus V3 serisinin 4.5G şebeke uyumlu olduğuna dikkat çeken Erdoğan, Vestel'in Ar-Ge alanında yazılıma yönelerek bin 200 olan Ar-Ge uzmanı sayısını 2 bine çıkarmak istediğinin altını çizdi.