ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2015 yılında Dünya’dan Ay’a gönderilecek ‘müstakil habitat’ birimleriyle yeni bir deney başlatacak. Her biri 1 kg ağırlığında olacak habitatlar, Ay’da yaşamayı hayal eden insanlık için potansiyel kolonideki yaşam şartlarını analiz etmekte kullanılacak. Ay'a gidecek bitkiler arasında fesleğen ve turp da olacak.
NASA, insanlığın Uzay’da kolonileşme planlarını bir adım öteye taşımak için 2015’te Ay’da bitki yetiştirmeye başlayacak.
Ticari uzay araçlarıyla Ay’a gönderilecek olan ve kendi kendine hayatta kalabilen habitatlar, Dünya’nın uydusunda yaşama ayak uydurmaya çalışacak. Her biri 1 kg ağırlığında olacak habitatlara yerleştirilecek alıcılar ve kameralar, Dünya’ya veri gönderecek.
Lunar Plant Growth Habitat adı verilen projenin başarılı olması, Dünya dışındaki bir gök cisminde ilk kez bitki yetiştirebileceği anlamına gelecek ve Ay’da yaşam potansiyelini güçlendirecek.


 
NASA, “Eğer bitkiler hayatta kalırsa, insanlar da muhtemelen hayatta kalabilir” açıklamasında bulundu.
Tohum ve çimlenmesini sağlayacak materyal içerecek olan habitatlar, 2015 yılında Moon Expres adlı özel bir şirketin üretimi uzay aracıyla Ay’a gönderilecek. NASA, bitkilerin Ay’a gönderildikten sonra içinde bulundukları modülden su alacaklarını ve Dünya’dan düzenli olarak kontrol edileceklerini belirtti.
Independent’ın haberine göre, Ay’a gönderilecek bitkiler arasında Arabidopsis, fesleğen ve turp olacak.
 
UZAY’DA YAŞAMANIN OLASILIĞI
Ay’a gönderilecek bitkiler, büyümenin yeterli olduğu 5-10 günlük süre boyunca gözlemlenecek. Bu süre esnasında yerçekimi farklılığı ev radyasyon gibi faktörlerin bitkilere etkisi ölçülecek.
Deney, farklı çevre şartlarında bitkilerin nasıl gelişeceğine ışık tutacakken, Evren’in farklı bölgelerinde saklı yaşam olasılıkları hakkında da önemli bilgiler verecek. Bitkilerin genetik materyalinin radyasyon ve diğer etkenlerden nasıl etkilendiği, insanlar için de benzer tahminlerin yapılmasını sağlayacak.
Forbes’un verdiği bilgiye göre, NASA için bu tür bir deneyin maliyeti on yıllar önce en az 300 milyon dolar olacakken, bugün deneyin bütçesi sadece 2 milyon dolar olacak.