Uzak bir galakside oluşan kozmik patlama ile bugüne kadar tespit edilen Büyük Patlama’dan sonraki en parlak ışık görüldü. 7 milyar ışık yılı uzaklıktaki patlamada birkaç saniye içinde Güneş’ten kat kat fazla enerji yayıldı.

“OCAK’TA GÖRÜLDÜ, 22 SANİYE SÜRDÜ”
Araştırmanın ardındaki isim Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden Dr. Gemma Anderson. Elde ettikleri verileri Dünya’nın dört bir yanındaki 300 uzmanla çalışan Dr. Gemma Anderson şu açıklamayı yaptı: “Bunu gördüğümüz için şanslıyız. Bu enerji ve ışık bir süpernovada parçalanan çok büyük kütleli yıldız tarafından üretildi. Bu olayla ilgi 22 saniye süren veriler elimize 14 Ocak 2019’da ulaştı. Üzerine çalışıp açıklamamız zaman aldı.”

“BİRÇOK HADRON ÇARPIŞTIRICISININ ETKİSİ”
İki teleskop aracılığıyla ışık partiküllerini gördüklerini belirten uzmanlar durumu şöyle özetliyor: “CERN’de Big Bang’ın sırrını araştırdığımız Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ve ondan çıkan enerjiyi düşünün. Bu, birçok Büyük Hadron Çarpıştırıcı’sının aynı anda çalışması gibi bir şey.”

“TEZDİ, GERÇEK OLDU”
Dr. Gemma Anderson “Görünen ışıktan trilyon kat bir enerji bu. Bugüna kadarki en parlak ışık” diyor ve ekliyor: “Bu kainattaki çoğu şeyi anlamamızı sağlayacak.” Londra Üniversitesi’nden Dr. Paul Kuin de “Bugüne kadar sadece tez olarak ileri sürdüğümüz bir şeye tanıklık ediyoruz” diye konuştu.