Ekran karşısına milyonları, stadyumlara on binleri toplayan bilgisayar oyunları her yaştan insanın ortak tutkusu haline geldi. 90'lı yıllarda oyunla tanışan artık şakaklarına ak düşen bir delikanlı ile 13 yaşındaki bir çocuğu aynı sporu yaparken izlemek sizi şaşırtmasın.
Oyun tutkusu, yaş, kilo, boy, renk, milliyet ayrımı gözetmeksizin her kesimde yaşanıyor. Üstelik şimdilerde futbol yıldızları kadar ünlü oyuncular var. Daha da ötesi oyun tutkusunu profesyonel işe dönüştürenlerin bir kısmı üniversitelerden eğitim bursu bile alabiliyor.

FUTBOL KADAR POPÜLER

Türkiye ve dünyada popüler olan League of Legends (LOL) oyununun şirketi Riot Games'in gelişmekte olan ülkeler sorumlusu Hasan Çolakoğlu, bilgisayar oyunlarının günümüz popüler sporları kadar ilgi gördüğünü belirtiyor.
Ardından da, Türkiye'de, internet kafelerde veya ekranları karşısında oynayan çocuk ve gençler kadar bilgisayar oyunlarının ileri yaşlardakilerce oynandığını da ekliyor. Bir tespit ve öneride de bulunan Çolakoğlu, "Türkiye'de aileler oyunu spor olarak pek kabul etmiyor. Ancak çocuğun kullanım saatlerine belli sınırlamalar getiren aileler çocuğun başarılı olmasını sağlayabilir" diyor. Güney Amerika pazarından da sorumlu olan Çolakoğlu, oyun konsolunun üretildiği Brezilya'da da, bu oyunların futbol kadar popüler olmaya başladığına dikkat çekiyor.

PERFORMANS TUTKUSU

Oyun tutkunları, kullanacağı cihazda performans için beş temel yeteneğe çok dikkat ediyorlar.
Bu yetenekler, ekran, işlemci, ekran kartı, ses ve hızlı depolama ünitesi. İyi bir ses ve ekran kartı ile bütünleşmeyen dizüstü veya masaüstü bilgisayar, oyunseverlerin dikkatini çekmez. Tüm oyuncular güncel bir işlemci performansının kalbine dokunmasını ister.
Depolama ünitesi sabit disk ile değil de SSD seçeneğiyle verilere 10 kat daha hızlı erişim sağladığı için bunlar oyuncuya performans olarak geri dönüyor. O kadar performans olunca sistemi soğutmak da ayrı bir iş. Açık devre sıvı soğutma, kapalı devre sıvı soğutma ve normal fan soğutma olmak üzere birçok seçenek mümkün.
Ürünü satın alırken soğutma konusunda seçeneğiniz bol. Bunlardan açık devre sıvı soğutma sisteminin, daha yüksek soğutma kapasitesi, güçlü ve uzun ömürlü pompa, daha sessiz çalışma, sistem modifikasyonu seçenekleri ve estetik görünüm gibi avantajlar sunduğunu belirtelim.

NVIDIA EKRAN KARTI GÜCE DOYDU

NVIDIA, ödül sahibi Pascal mimarisi tabanlı GPU ailesini taçlandıracak en hızlı Gaming grafik işlemcisini tanıttı: GeForce GTX 1080 Ti . Uç noktada oyun gücü ile donatılan GeForce GTX 1080 Ti, GTX 1080'e oranla yüzde 35'e varan performans artışı sunuyor ve 11Gbps hızında çalışan 11GB GDDR5X gelecek nesil bellek ile oyun arenasında görülmemiş bir bellek bant genişliği sağlıyor.
NVIDIA, GeForce GTX 1080 Ti modeli ile 4K ve 5K oyunlar, DX12, HDR ve yoğun VR grafik taleplerini rahatlıkla karşılayabilecek.

DİZÜSTÜNDE EJDERHA KIRMIZISI

Ejderha kırmızısı arka aydınlatmalı klavye, siyah gölge örgülü bilgisayar kapağı gibi tasarım özellikleriyle öne çıkan OMEN dizüstü bilgisayarlar çift fan tasarımlarıyla ısınmaya meydan vermeyecek şekilde üstün performans sunuyor. 62 watt'lık pil, cihazın ön bölümüne yerleştirildiği için performanstan ödün vermeyen ısı yönetimi sağlanıyor. 965M NVIDIA GTX ekran kartı (belirli modellerde) ve 6. nesil Intel Core i7 dört çekirdekli işlemcileriyle oyunseverler performans sorunu yaşamıyor. Wide Vision HD kamera ya da opsiyonel Intel RealSense kamera bulunuyor. 16GB'ye varan bellek ve 512GB7'ye varan PCle SSD ya da 2TB7'ye varan tek depolama seçeneklerinin yanı sıra belirli modellerde olmak kaydıyla 2TB7'ye varan HDD ve 128GB7'ye varan SSHD çift depolama seçenekleri sunuluyor.
Belirli modelleri de HP Fast Charge teknolojisi ile 10 saate varan pil ömrüne sahip. Bu modellerin mayıs ayı içerisinde satışa sunulması bekleniyor.

OYUN TUTKUSUNA ÜNİVERSİTEDE ESPOR BURSU

eSpor rüzgarı, akademik yaşamda da karşılık buluyor. Geçtiğimiz yıl ABD, Norveç ve İsveç'te ilk örneklerini gördüğümüz eSpor bursu uygulaması, Türkiye'de ilk kez Bahçeşehir Üniversitesi tarafından hayata geçiriliyor. Riot Games Türkiye'nin düzenlediği League of Legends Türkiye Şampiyonluk ve Yükselme liglerindeki başarılı eSporcular, Bahçeşehir Üniversitesi'nden yüzde 100'e varan oranlarda eğitim bursu kazanabilecek. eSpor'da ilerlemek isteyen gençler, iki kurumun ortak staj ve sertifika programlarıyla akademik ve profesyonel destek alabilecek.
Ayrıca eSpor ekosistemindeki Twitch yayıncıları, turnuva hakem ve organizatörleri ile içerik yöneticilerinden gelen başvuruların da APPLY BAU üzerinden hayata geçirilecek burslarla değerlendirilmesi planlanıyor.

ŞEFFAF TASARIMLI PERFORMANS CANAVARI

Masaüstü bilgisayarda oyun oynamayı sevenler için performans doruk noktasında olmalı. Bunun için soğutma sisteminden grafik kartına, işlemcisinden depolama seçeneklerine kadar farklı tasarım yapma şansı sunan Casper, oyun dizüstü modelleri olan Excalibur ailesini masaüstünde de genişletiyor. Casper Excalibur E800 modellerinde 6. nesil Intel i7 OverClock işlemci, Nvidia Geforce GTX 1080 ekran kartı ve oyunculara özel bileşenleri ile oyunlarda üst düzey performans sağlıyor.
Excalibur ailesinin E800 modellerinde seçimli olarak Nvidia Geforce GTX 1080, 1070 veya 1060 ekran kartı, 6. nesil Intel 6700K OverClock işlemci, Balistix Elite Bellek, Super SSD, sessiz ve verimli PSU, sıvı soğutma teknolojisi, ışıklı gaming klavye, oyun kullanımı için tasarlanmış anakart gibi özellikler bulunuyor.
Excalibur'un camdan yapılmış yan panelleri ile şeffaf tasarımı heyecan verici. Kasanın içini aydınlatan LED'ler 7 farklı renkten oluşuyor ve istendiği zaman tek tuşla değiştirilebiliyor.
Dört adet 120 mm LED kasa fanı ile soğutmaya destek sağlanıyor.

Timur Sırt - Sabah