Türkiye’de bulunan 1600 tane bilişim şirketinin, toplamda yüzde 61 kalifiye iş gücü açığı bulunuyor. 2023 yılında, ülkemizin dünyanın ilk 10 ekonomisine girmesi için şu an binde 8’lerde seyreden bilişim üretme kapasitesinin artırılması ve Endüstri 4.0’a odaklanılması gerekiyor. Aynı zamanda gelecek 10 yılda oluşacak istihdamın yüzde 60’ının henüz var olmayan iş kollarında ve bilişim odağında ortaya çıkacağı tahmin ediliyor. Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından biri olan Habitat Derneği, bu öngörü ile 12 yıldır, 1 buçuk milyona yakın kişiye teknoloji alanında çeşitli eğitimler verdi. Ayrıca her yıl, çocuk, genç, yaşlı demeden 150 bin kişiye yüz yüze ücretsiz eğitimler ulaştırılıyor.

Her Yıl 10 Bin Yeni Yazılım Elemanı Gerekiyor

Bilişim sektöründe 2023 yılına kadar 300 bin kişilik istihdam açığının olacağını vurgulayan Habitat Derneği Genel Koordinatörü Başak Saral, “Bilişim ve internet gibi hızlı büyüyen alanlarda, insan kaynağının sektörlerin ihtiyacını karşılamakta yavaş kaldığı görülüyor. Türkiye’de her yıl 10 bin yeni yazılım elemanına ihtiyaç var. Ülkenin dijital dönüşümü ve ekonominin ilerlemesi için yakın gelecekte kodlama derslerinin okullarda zorunlu hale gelmesi gerektiği kanaatindeyiz. Biz de bu geleceğe hazırlanmak için Cisco, Intel, Microsoft, Oracle, QNB Finansbank, Samsung, TeknoSA, Türk Telekom, Vodafone gibi şirketlerle, Birleşmiş Milletler gibi uluslararası örgütler ve bakanlıklar ile iş birlikleri yaparak teknoloji alanında eğitimler veriyoruz. Bilgisayar okuryazarlığından drone kullanımına Android eğitiminden, nesnelerin internetinden oyun programlamaya kadar birçok eğitsel ve kapasite geliştirici etkinlik düzenliyoruz” açıklamasında bulundu.

Kalifiye Suriyeliler Ortadoğu’da KOBİ’lerin Elini Güçlendirecek

Düzenlenen eğitimlerin ve etkinliklerin ortak bir geleceği paylaşacağımız fikriyle Suriyelileri de kapsadığını belirten Saral, “Türkiye’deki KOBİ’ler için Suriyeli mülteciler arasından bilişim sektöründe uzman olabilecek, kalifiye iş gücünün geliştirilmesini önemsiyoruz. Böylelikle şirketlerimizin Ortadoğu’da ve Arapça kullanan diğer pazarlarda daha aktif rol alarak ihracatımızın artışına katkı sağlayabileceğini düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.