Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) cep telefonu hatlarının başkasının üzerine kayıtlı çıkması sorununu ortadan kaldıracak. 30 Eylül 2013 tarihinde başlatılacak uygulamayla yeni alınan hattın kimin adına kayıtlı olduğu ve hangi tarife paketiyle kullanıma açıldığı bilgisi abonelere ücretsiz kısa mesaj olarak gönderilecek.
BTK’nın yeni kurul kararıyla, yeni açılan faturalı ve ön ödemeli tüm bireysel mobil hatların bilgileri aboneye gönderilecek. Tarife paketinin aboneye bilgi mesajı olarak gönderilmesiyle de olası yanlış tarife paketi seçimlerinin de önüne geçilmiş olacak. BTK, 2013 yılı başında ise vatandaşların bilgisi dışında adlarına cep telefonu hattı açılmasını önlemek, daha önce bu şekilde açılan hatların tespit edilmesi ve iptalini sağlamak amacıyla ‘İnternet Üzerinden Hat Sorgulama Hizmeti’ni de başlatmıştı.

Sözleşmeler internette
BTK’nın aldığı diğer bir kararla da tüketicilerin imzaladıkları abonelik sözleşmelerine internet üzerinde ulaşmasına imkan sağlanacak. Abonelik sözleşmelerine internet üzerinden ulaşılmasına imkân verilen kurul kararıyla tüketici mağduriyetinin önlenmesi de hedefleniyor. Konuyla ilgili BTK Kurul kararında şöyle denildi:
“İşletmecilerle tüketiciler arasında imzalanan sözleşmelere ilişkin hükümlerin neler olduğu, hangi tarife paketinin seçildiği, imzalanan taahhütnamede yer alan konuların neler olduğunun bilinmesi önem arz ediyor. Her ne kadar imzalanan sözleşmenin, taahhütnamenin bir nüshası abonede olsa da sözkonusu nüshanın kaybedilmesi durumunda tüketici mağduriyetleri oluşabileceği düşünülüyor.
Tüketiciler tarafından sözleşmelere ve taahhütnamelere kolayca erişilebilir olması, tüketici farkındalığının artırılması ve menfaatlerinin sağlanması yönünde önemli bir adım olacağı düşünülmektedir.”

Bir yıl süre verildi
Yeni kararla, tüketicilerin imzaladıkları abonelik sözleşmeleri ile bu sözleşmelere bağlı taahhütnamelerin bir suretinin işletmecilerin internet sayfasında abonelerin erişimine açılması imkanı sağlanıyor.
Abonelik sözleşmesinin imzalandığı tarihten sonra en geç üç ay içerisinde internet üzerinden abonelerin erişimine açılmasına yönelik yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için işletmecilere 1 Eylül 2013 tarihine kadar süre tanındı.
Kurul kararı tarihinden önce imzalanmış olan abonelik sözleşmelerinin elektronik ortama aktarılması ve abonelerin erişimine açılması için işletmecilere bir yıl süre verildi.
BTK yetkilileri, bu uygulamalarla tüketicilerin kendi imzaladıkları abonelik sözleşmelerine ve taahhütnamelere internet üzerinden ulaşabileceklerini ve bu sözleşmelerle ilgili oluşması muhtemel ihtilafların giderilmesine yönelik adımlar atabileceklerini belirtti.

68 milyon cep abonesi var
Türkiye’de üç operatörün toplam abone sayısı 2013 yılı ilk çeyrek rakamlarına göre 67.9 milyona ulaştı. 3G abone sayısı da 43.9 milyona çıktı. 2013 yılı ilk çeyrek rakamlarına göre operatörlerin abone sayıları şöyle:

-  Turkcell  34.9 milyon
-  Vodafone  19.2 milyon
-  Avea  13.7 milyon

Herkes hattından emin olacak
Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK) İkinci Başkanı Galip Zerey, son dönemde sahte hat ve başkalarının üzerine kayıtlı hat konusunda kendilerine çok fazla şikayet gelmesi nedeniyle SMS uygulamasını başlattıklarını söyledi.
Artık hat alındığında gönderilecek kısa mesajla kişilerin hatlarından emin olacaklarını belirten Zerey, şu bilgileri verdi:
“Yeni hat alımlarında sorunlar yaşanabiliyor. Bilgiler yanlış girilebiliyor. Abone merkezlerinde kişilerin kendi isimleri bile yanlış girilebiliyor. En kötüsü de başkasının üzerine kayıtlı hat olması. Şimdi abone merkezleri de daha dikkatli çalışacak, yanlışlık yapmamaya dikkat edecek. Daha önce de kişilerin kendi adlarına başka hat kayıtlı olup olmadığını öğrenmelerine olanak veren uygulamayı başlattık. Bu uygulamayı SMS bilgisiyle pekiştiriyoruz. Bu şekilde şikayetlerin en aza inmesini bekliyoruz.”