Sosyal medya platformları arasında giderek yaygınlaşan canlı yayınlar Periscope ile başı çekerken diğer sosyal medya mecralarının da bu kervana katılması ile uygulama hacmini giderek büyütmeye başladı. Sosyal medya şirketleri arasında adeta bir canlı yayın savaşına dönen bu uygulama günlük hayatta en fazla tercih edilenler arasına girmeyi başardı.

Canlı yayın teknolojisi

Hızlı internet teknolojisinin gelişmesine paralel olarak canlı yayın uygulaması da sesini daha geniş kitlelere anlık yayınlarla duyurmak isteyenler için paha biçilemez bir teknoloji sunuyor. Sosyal medya üzerinden yapılan yayınlarda kişisel anlar ve günlük aktivitelerin yanında sanat, spor, gösteri ve konser gibi alanlarda da canlı yayın yapmanın ayrıcalıklarından faydalanmaya başlayanlar oldukça fazla. Görsel ve sahne sanatlarının gelişmesine önemli katkısı olan canlı yayınlar ile pek çok etkinlikten aynı anda milyonlarca kişinin haberdar olması ve etkinliği evindeymiş gibi izleyebilmesi de ayrı bir avantaj.

Canlı yayınlar sosyal boyutunun yanında iş alanlarında da konferans görüşmelerinde ve önemli toplantılarda kritik kararların alınabilmesine ve tartışma ortamlarına katılmaya kadar sayısız olanak sağlaması ile dikkat çekiyor. Mekandan bağımsız olma kavramını çok daha etkin ve akıcı hale getiren canlı yayın uygulamaları ile daha pek çok alanda gelişim sağlamak mümkün.


Dünyaca ünlü bir sanatçının konserinde veya önemli bir maçın oynandığı statta yapılan canlı yayınlar anında binlerce takipçiye ulaşması ile hem çok daha hızlı iletişim sağlıyor hem de bu işin ileride yeni iş kollarına dönüşme potansiyelini de gözler önüne seriyor.

Yepyeni uygulama alanları ortaya çıkabilir

Canlı yayın teknolojisinin evrilerek gelişmesi sektöre değişik oyuncular ve yeni profesyoneller katacağının da kanıtı. Yepyeni ve inovatif iş fikirlerine dönüşme potansiyelinin oldukça açık olduğu canlı yayın teknolojileri sosyal medya kullanımını da üst seviyelere taşımaya devam edecek.

Canlı yayın teknolojisi de tıpkı kendinden önceki iletişim mecraları gibi kendi starlarını ve fenomenlerini yaratmaya çok müsait. Canlı yayın teknolojisinin bazı hukuki yaptırımları olması gerektiği ve çeşitli düzenlemelere ihtiyacı olduğu da bir gerçek. Canlı yayınların başkasının özel alanını veya güvenliğini tehdit etmeyecek formata sokulması veya önemli etkinliklerde yapılan canlı yayınların çeşitli düzenlemelere ihtiyacı olduğu da madalyonun diğer yüzünü oluşturuyor.