Telekomünikasyon İşadamları Derneği'nin (TÜTED) düzenlediği Dünya Bilişim Günü toplantısına katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve BTK başkanı Tayfun Acarer baz istasyonlarına yönelik eylemlere karşı ilginç değerlendirmelerde bulundu.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Vodafone ve Ege Orman Vakfı'nın birlikteliğinde 'Ormanlar yanmasın' adlı erken uyarı sistemini tanıtmak için havalimanı yakınındaki Bakioğlu Ormanı'nda düzenlenen toplantıya katıldı. Vodafone Kurumsal İlişkilerden Sorumlu Koordinatör Başak Ülgen Alp konvansiyonel sistemler yerine mobil sistem kullanılarak yangın algısını sağladıklarını söyledi. Alp, "Güneş enerjisiyle çalışan duman sensörü yanıyor. Sunucudaki renk yeşilden kırmızıya dönüyor. Bu durumda cep telefonlarına SMS geliyor, alarm çalıyor. Orman yangınlarının sayısını azaltmak ve milli servete katkı sağlıyoruz. 60 adet sensörlü cihaz yerleştirildi. Havalimanı yönetimi Ege Orman Vakfı ve Orman Bölge Müdürlüğü'ne bilgi veriliyor" dedi.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, orman yangınlarında insan faktörünün payının yüzde 90 seviyesinde olduğunu belirterek, "Bu tehlikenin önüne geçmek zorundayız. İklim değişikliğinin etkilerine karşı kolektif bir çalışma içinde olmalıyız. Mobil teknolojilerin gücünden aldığımız ilhamla bu programı oluşturduk ve adına 'Yeşile saygılı kırmızı' programı dedik" diye konuştu.
CEP TELEFONLARINA MESAJ DUMANLA MI GELECEK
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, İzmir'de yerel yönetimlerin baz istasyonlarını söktüğünü belirterek, baz istasyonu olmadan orman yangını erken uyarı sisteminin çalışmayacağını söyledi. Acarer, "İzmir'de yerel yönetimler acımasızca baz istasyonlarını söküyorlar. Davul zurna ile çıkarıyorlar. Baz istasyonu çıkarıldığı için bu sistem çalışmazsa bunun vebali kimin olacak? Danıştay'ın, Yargıtay'ın kararına uygun hareket etmeliyiz. Baz istasyonları olmadan bu sistem çalışır mı? Cep telefonlarına mesaj ve çağrı nasıl gidecek dumanla mı" dedi.