Aplikasyonun virüs taşıyan bir kişi ile temasta bulunup bulunmadığınıza yönelik bilgi aktarması hedefleniyor. Atılan bu adım özel veri koruma tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Aplikasyon nasıl işleyecek ?

Daha önce Singapur'da kullanılan uygulama Almanya, Fransa ve İngiltere'de araştırma aşamasında bulunuyor.

Vatandaşlardan cep telefonlarına söz konusu aplikasyonu yükleyerek Kovid-19 ile ilgili "durumlarını" bildirmesi talep edilecek. Hasta olup olmadıkları görülebilecek.

Aplikasyon "Bluetooth" sistemiyle cep telefonlarını birbirine bağlayacak, yer bildirimi sayesinde kimlerin hastalarla irtibata geçtiği tespit edilebilecek.

Bir hastayla temas durumunda kullanıcının telefonuna derhal "karantinaya girmesi" gerektiğini belirten mesaj gönderilecek. Böylece herkesin eve kapanmasına gerek kalmayacak.

Araştırmayı yürüten bazı uzmanlar aplikasyonun doktorların işini kolaylaştıracağını öne sürüyor.

'Etkili sonuç için halkın yüzde 60'ı aplikasyonu kullanmalı'

Oxford Üniversitesi ile işbirliği içinde aplikasyon geliştirmeye çalışan araştırmacı Tina White etkili sonuç için halkın yüzde 60'ının aplikasyonu kullanması gerektiğini belirtiyor. White, "İnsanlar aplikasyonun kendilerini koruyacağını anlarsa, o zaman kullanacaklardır" diyor.

Kimi uzmanlar ise bazı insanların aplikasyonu suistimal ederek yanlış bilgiler sunma riskine dikkat çekiyor.

Özel veriler koruma altına alınacak mı ?

İç Pazar'dan sorumlu Avrupa Komiseri Thierry Breton vatandaşların özel verilerinin korunması konusunda, "Polis veya ticari firmalar, sigorta şirketleri vatandaşların verilerine ulaşamayacak" dedi.

Çin'de halkın neredeyse tamamı buna benzer bir uygulama kullanıyor. Bunun Pekin yönetiminin toplum üzerindeki gözetim ve kontrolünü pekiştirmesinde büyük rol oynadığı belirtiliyor.