Elektronik aletleri kullanırken müşterilerin fiziksel hareketlerini "davranışsal biyometri" adı verilen yöntemle kayıt altına alan şirketler, kullanıcılar hakkındaki verileri toplayarak kimlik belirlemesi yapıyor. Böylelikle müşterilerin hesabına dışarıdan yapılan müdahaleler şirket tarafından algılanarak alarma geçiliyor. Şirketler ve bankalar bu yöntemi siber hırsızlık, hack, internet dolandırıcılığı gibi durumların önüne geçmek için kullanıyor.

New York Times'ın haberine göre İskoçya merkezli banka The Royal Bank of Scotland (RBS) bu yöntemi milyonlarca müşterisi üzerinde kullanıyor. Müşterilerinin hesaplarında alışılmadık fiziksel hareketleri algılayan yazılım, bankanın dolandırıcılıkla ilgili ekibine uyarı gönderiyor ve müşteriyle iletişime geçilerek hesap hareketinin teyidi yapılıyor.

Şirketlerin parmak izi ve yüz tanıma kadar güvenli olduğunu belirttiği yöntem, kişisel veri gizliliği ihlaline sebebiyet vereceği gerekçesiyle eleştiriliyor. Müşteriler hakkında bu tür özel verilerin kayıt altına alınması özel hayatın gizliliğini savunan aktivistlerce sakıncalı görülüyor.