Telekomda 4G ihalesine günler kala, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5G’ye yönelik açıklamaları tartışma yarattı. Hanife Baş'ın konuyla ilgili Milliyet'te yer alan haberi şöyle: 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Telekom’un 175. yıl dönümü etkinliğinde 4G ihalesinin gündemde olmasına karşın 2 yıl daha beklenip 5G’ye geçilmesi gerektiğini söylemişti.

Erdoğan, “Buraya gelirken kısa bir brifing aldım. Gündemde 4G ihalesi var. Ama dünya 5G’yi konuşuyor. 4G’yle hiç zaman kaybetmeyelim. O zaman 3G’de 2 yıl daha sabredersek 5G’ye geçeriz. Aksi takdirde 4G’ye geçersek Türkiye çöplük haline döner” demişti.

2009 yılından beri 3G teknolojisinin kullanıldığı ülkemizde, 4G’ye geçiş için geri sayım devam ediyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 4G için ihale tarihini 26 Mayıs 2015 olarak açıklamıştı. Üç operatör de altyapılarını hazırlayıp ihaleyi beklerken, Cumhurbaşkanının bir önceki günkü açıklamaları kafaları karıştırdı. Türkiye’nin 2016 yılı itibariyle 4G’ye geçmesi planlanıyor.
Dünyada mobil iletişim teknolojilerinde en son jenerasyon olan 5G henüz faaliyette değil. 5G konusunda çalışmalar başlamış durumda. 5G’nin geliştirilmesi için Avrupa Birliği’nin yanı sıra Japonya, Güney Kore ve Çin ortak çalışmalar yürütüyor. AB, 2G GSM teknolojileri ile başlayan liderliğini 5G’de de sürdürmek için 2013 yılında 5G organizasyon kurumunu oluşturdu.
Ancak 5G teknolojisine Avrupalı operatörlerce geçilmesi ve geniş halk kitleleri tarafından kullanılmasının en erken 2020 yılında mümkün olması bekleniyor.

Analogtan sayısala

Cepte kablosuz telefon teknolojisinin tarihi 1981 yılına gidiyor. Birinci nesil teknoloji yani 1G, 1981 yılında kullanıma girdi. Analog veri akışı sağlıyordu. En büyük eksikliği veri iletişimi sağlayamamasıydı.
1992 yılında gelen 2G teknolojisiyle 1G’nin eksikleri aşıldı. Anolog veri yerine sayısal veri kullanımını getirdi. Japon NTT Docomo firması tarafından 1998 yılında 3G teknolojisi duyuruldu. 2002’de ABD’de, 2003’ten itibaren de Avrupa’da kullanılmaya başlandı. 2G’ye göre getirdiği en büyük yenilik veri odaklılık ve hız oldu.
11 yıl gecikmeyle 3G’ye 2009 yılında geçtik. beş yıldır kullanımda. Ancak Türkiye’deki 3G diğer ülkelere nazaran daha üst bir teknolojiyle 3.5G olarak hizmet veriyor.

4G’yi yüze yakın ülke kullanıyor

-  4G yine Japon operatör NTT Docomo tarafından 2004 yılında geliştirildi. Operatöre 4G’ye bağlı LTE teknolojisini duyurdu. 2009’da ilk 4G testi ABD’li telekom devi Verizon tarafından yapıldı. Daha sonra da Avrupa’da yaygınlaştı. 2014 rakamlarına göre dünyada 93 ülke 4G teknolojisine geçmiş durumda.
-  Türkiye 4G’ye de geçişte geç kalmış durumda. Teknolojinin üzerinden 11 yıl geçmiş durumda. 4G’nin 3G’ye göre en büyük farkı veri indirme ve yükleme hızlarını on kata kadar artırması. Kapsama alanı sorunlarını da en aza indirmesi bekleniyor.
-  Dünyanın birçok ülkesi 4G’yi kullanıyor ve hatta 5G’yi konuşuyor. 4G’ye göre çok daha hızlı bir teknoloji olan 5G ile dünya üzerinde birbirine bağlı milyarlarca cihaz akıllı iletişim ağı haline gelecek.

5G’YLE HIZ CİDDİ ORANDA ARTACAK

-  Dünyanın en hızlı internetine sahip Güney Kore, 4G yerine 5G’ye ağırlık veriyor. AB ise 2020’de devreye girecek sistem için 8 milyar dolarlık yatırım planlıyor.
-  5G ciddi oranda hız getirecek. 4G networkü saniyede 1 Gigabit hız sunuyor. 5G’yle bu saniyede 10 Gigabite çıkacak. Örneğin, 5G’de 8 GB’lik HD bir film altı saniyede indirilebilecek. 4G’de bu yedi dakika, 3G’de ise bir saat sürüyor.
-  5G arama ve veri iletimindeki gecikme sürelerini azaltacak. Şu anda 4G’yle gecikme süresi 50 milisaniye. Fakat 5G’yle bu bir milisaniyeye düşecek. Bu özellikle endüstriyel uygulamalar ve sürücüsüz otomobiller için önemli olacak.
-  Giyilebilir teknolojiler, akıllı evler, internete bağlanan otomobiller gibi Nesnelerin İnternetinin (iOT) gelecek on yılda ciddi oranda büyümesi bekleniyor. Bunun için milyarlarca bağlantılı cihazı çalıştırabilecek bir ağ gerekiyor. 5G’nin arkasındaki hedef bu kapasiteyi sağlamak. Uygulama ve kullanıcının gerek duyduğu bant genişliklerini sağlamak.
-  5G mobil cihazınıza daha hızlı veri indirme haricinde yeni kapılar da açacak. Çok farklı tüketici ve endüstriyel uygulamanın çalışmasını sağlayacak.
-  Cihazlar işletim sistemi dahil tüm bilgileri bulut bilişim üzerinden alacak. İnternette hız sorunu ortadan kalkacak.
-  En büyük meydan okuması ise standardizasyon. 4G ve 3G’yle uyumlu çalışma ve ağın geleceğe hazır olmasını sağlamak gerekiyor.
-  5G için altyapı oluşturmak da büyük bir görev. Spektrum ve yeni antenler kurmak gerekiyor. 5G teknolojisinin 4G’den daha fazla maliyete neden olacağı da açık.