Uzay teknolojisini son yıllarda hızla geliştiren Çin, sadece 2018 yılında, küresel olarak atılmış toplam uydunun üçte ikisine denk gelen 39 uydu göndermişti…

China News Service Çin’in, ülkenin uzay endüstrisini daha da geliştirme çabasının bir parçası olarak, 2025’e kadar uzaya 100 uydu daha göndereceğini açıkladı.

Rapora göre bu haberi, Çin Ulusal Uzay Dairesi (China National Space Administration - CNSA) yetkilileri Beijing’deki 8. Geospatial Dvelopers Konferansı’nda duyurdu.

CNSA yönetici yardımcısı Yu Qi, “Çin’de uzay teknolojisinin gelişmesi ve uzay endüstrisinin ilerlemesi sayesinde uzayda ekonomik keşiflerinin hızlanması açısından sağlam bir temel atılmış ve mükemmel bir ortam yaratılmış oldu” dedi.

Long March taşıyıcı füzeleri ile Çin, şimdiye değin 307 misyon çerçevesinde uzaya 400’den fazla uydu atmış bulunuyor. Çin sadece 2018 yılında, küresel olarak atılmış toplam uydunun üçte ikisine denk gelen 39 uydu gönderdi.

Öte yandan geçen yıl Çin, birçok başka ülkenin ve organizasyonun da katıldığı başarılı bir operasyonla Chang’e 4 tane ay araştırma uydusu attı.

Yu Qi, bu gelişmelerin Çin’in uzay teknolojisi alanında olgunlaştığını, uygulama aralığını genişletmekte bulunduğunu ve ulusal ekonomik kalkınmanın güçlü bir itici gücü konumuna geldiğini gösterdiğini belirtiyor.

Ayrıca Yu, 2010’da başlamış olan yeryüzünün yüksek çözünürlüklü gözlem uydusu projesinde kaydedilen sürekli ilerlemenin altını çizdi. Söz konusu projenin son uydusu olan Gaofen-7 de bu yılın sonunda gönderilecek.

Yüksek çözünürlüklü imaj yollayan uydular, Çin’in 20’den fazla endüstriyel sektöründe kullanılıyor. Bu sektörler arasında ilk sıralarda ormancılık, tarım, haritacılık ve çevre koruma yer alıyor.