Çin, Ay'a ilk keşif aracını yolladı. BBC'nin haberine göre, Çang'ı-3 mekiği, yerel saatle 01.30'da Zicheng'den fırlatıldı.

Çin devlet televizyonu, mekiği taşıyan Uzun Yürüyüş-3B roketinin fırlatılış anının görüntülerini yayınladı.

Çin'in "Yeşim Tavşanı" Yütu'nun Ay yüzeyine indikten sonra 90 gün boyunca beş kilometrekarelik alanda jeolojik yapı, yüzey materyalleri ve doğal kaynaklar gibi bilimsel incelemelerde bulunması bekleniyor. Programda bir aksama olmaması halinde Yütu'nun aralık ortasında Ay yüzeyine inmesi öngörülüyor. Çin'in ilk Ay aracı olan Yütu 140 kilogram ağırlığında, iki kanatlı ve altı tekerlekli olarak tasarlandı.

Çang'ı-3 mekiğini ve Yütu'yu taşıyan roketlerin Çin yapımı geliştirilmiş Uzun Yürüyüş-3B tipi taşıyıcı roketler olduğu ifade edilirken, roketlerin 3 metre çapında ve 56,4 metre yüksekliğinde olduğu kaydedildi. Roketlerin Çin'in uzay programında başından beri kullandığı Uzun Yürüyüş modellerinin en güçlü versiyonu olduğu ve 3B tipi roketlerle şu ana kadar 25 fırlatma işletmenin gerçekleştirildiği belirtildi.

Ay yüzeyine son olarak ABD ve Sovyetler Birliği döneminde iniş gerçekleşmişti. 1976'dan bu yana aya keşif için başka bir araç gönderilmezken, Yütu'nun yüzeyde yaptığı incelemeleri doğrudan dünyaya ileteceği bildirildi.