Çin, manyetik olarak süzülerek hareket eden yeni trenler üretmeye hazırlanıyor. Projeden sorumlu olan CRRC Zhouzhou Locomotive, saatteki hızı 600 kilometreyi bulan aracın anahtar bileşenlerini tanıttı. 

Trenin güç sistemini, uzun stator motorlarını ve iki transformatörünü içeren parçalar, Huan eyaletindeki Zhouzhou şehrinde tanıtıldı.

Firma yetkililerinden Hu Yunfeng, yaptığı açıklamada geleneksel elektrikli motorlardan farklı olarak uzun stator doğrusal motorun basit bir yapısı olduğunu, tırmanma kapasitesinin yüksek ve sesinin düşük olduğunu belirtti. Yunfeng ayrıca kendi motorlarının daha az enerji tükettiğini ve çalıştırma-durdurma işlemlerinin daha kısa sürdüğünü belirtti.

Bu yeni ve özel motor, hızlı trenin adeta kalbi konumunda yer alıyor. Transformatörler ise statorun ihtiyaç duyduğu düzenli ve sabit doğrusal akım gücünü veriyor. Yani bir nevi aracın kalbine kan pompalayan damar işlevi görüyorlar. 

Yüksek hızlı manyetik tren, şu anki hızlı trenler ve havacılık arasındaki boşluğu doldurmakla kalmayacak, ülkenin ihtiyaç duyduğu hızlı toplu taşıma hizmetine de katkıda bulunacak. Şu anda ülkede kullanılan trenlerin hızı saatte 350 kilometreyi geçmiyor. 

Aracın ilk prototipi, Mayıs ayında ülkenin Qingdao şehrinde üretilmişti. 

Yüksek hızlı tren ayrıca güvenlik, güvenilirlik, düşük ses ve titreşim, geniş yolcu kapasitesi, düşük bakım maliyeti ve performans ile öne çıkacak. Merkezi şehirler ile uzak bölgeler arasında bağlantı kurmayı sağlayacak.