Çin hükümeti yapay zeka ve yüz tarama teknolojisi ile 1.4 milyar vatandaşın izlenebileceği yeni bir yöntem üzerinde çalışıyor. IHS Markit'in raporuna göre, dünyanın en büyük gözetleme ağını kurmaya çalışan hükümetin, Skynet gözetleme sistemine gelecek yıllarda 400 milyon güvenlik kamerası daha entegre edeceği tahmin ediliyor.

Geçen Eylülde Çinli bir gazetede polisin yüz tanımlama sistemi ile olası 25 suçluyu nasıl yakaladıklarını anlatan bir haber yayınlanmıştı. Mart ayında Pekin polisi yapay zeka destekli gözlükleri suçlu yakalamada kullanmaya başlamıştı.

Çin yapay zekalı yüz tarama teknolojisi ile suçlu yakalıyor

Polis merkezinde kurulan dev bir ekran ile yapılan testlerde kamera önünden geçen vatandaşların isimleri vatandaş bilgileri ile suç kayıtlarının gösterimi test edildi.

Hükümet, sisteme yüklenen yüz taramaları ile kontrollerin yapıldığını ve yüz tanıma kameralarından geçen herkesin yüzünü aynı anda taramanın imkansız olduğunu kaydetti. Face++ algoritmasının yüzde 97 civarı doğruluk payının olduğunu belirtirken cihazın aynı anda sınırlı sayıda yüz tarayabildiği ifade edildi.

Bütün bu olumlu açıklamalara rağmen hükümet sistemin henüz istendiği kadar etkili olmadığını ve daha da geliştireceklerini açıkladı.