Ulusal Enerji İdaresi Direktörü Li Ye, Çin’in fosil olmayan enerji güç kapasitesinin 2019 sonuna kadar 800 gigawatt’a (GW) ulaştığını ve bunun yüzde genel enerji kaynaklarının yüzde 41,5’ini oluşturduğunu söyledi.

China Daily’de yer alan habere göre, merkezi yetkililer 12. ve 13. Beş Yıllık Plan (2011-20) dönemlerinde yenilenebilir enerji teknolojilerinin araştırılması ve geliştirilmesi için 3 milyar yuandan
(434,66 milyon dolar) fazla yatırım teşviki gerçekleştirdi.

Önümüzdeki 14. Beş Yıllık Plan (2021-25) döneminde, Çin genelinde rüzgâr ve güneş enerjisi şebekesini artırarak yeşil enerji payının daha da artırılması öngörülüyor.
Bloomberg Yenilenebilir Enerji Finansmanı Çin Araştırma Koordinatörü Kou Nannan, pazar odaklı rekabetin artmasının Çin’in yeni enerji sektörünün gelişimini daha da artıracağını söyledi.

Çin yenilebilir enerji için bir model oluşturuyor

Çin Enerji Araştırmaları Merkezi’nden Li Junfeng, pazar odaklı rekabete bir destek olan sübvansiyonların yenilenebilir enerjilerin şebeke paritesine ulaşma yeteneğini hızlandıracağına değindi.
Dünyada 2000 yılından beri elektrik enerji kapasitesinde rüzgâr enerjisi 547 GW, güneş enerjisi 487 GW artarken nükleerde ancak 41 GW’lık artış oldu. Nükleeri gözden düşüren diğer gerekçeler ise inşaat ve üretim süreçlerinin maliyetleri oldu. Daha temiz bir dünya için yenilebilir enerji kaynaklarını ön plana çıkaran Çin, diğer ülkeler içinde model oluşturuyor.