2015 yılından beri üzerinde çalışılmaya devam edilen proje, ilk defa 2017 yılında resmi olarak duyuruldu. 2018 yılında, bir müzede prototipi gösterime açılan heykelin tamamlanmış hali, 2 gün sonra, SpaceX vasıtası ile uzaya yollanacak.

Elon Musk’ın bizzat ilgilendiği ve desteklediği bu proje, tam olarak nedir?
Basitçe açıklamamız gerekirse Orbital Reflector, devasa bir heykel diyebiliriz. Tamamen estetik bir görüntü oluşturmak amaçlı hazırlanan çalışma, Dünya’dan da çıplak gözle görülebilecek.

Proje, roketle uzaya doğru yollanırken Dünya’dan 575 kilometre uzaklaştığında, arkasında bulunan küp uydu dengesini sağlayıp heykeli dışarı çıkaracak.

Heykelin Dünya’dan görülebilmesi, heykelin Güneş’in ışığını yansıtması sayesinde olacak. Dünya’dan görüldüğünde, yavaşça süzülen yapay bir yıldız görüntüsü verecek. Projede geçen Reflector kelimesi de, bu yüzden kullanılmakta.

Bu görevi ise, SpaceX’in tekrar kullanılabilir roketleri olan Falcon 9 adlı roket gerçekleştirecek. Falcon 9, heykeli bırakılması gereken yerde bıraktıktan sonra tekrar Dünya’ya inişini gerçekleştirecek.