Dijitalleşen dünyayla beraber müzik, oyun, film ve kitap tüm alışkanlıklar hızla değişiyor. Tüketicileri artık arşivlerini raflar yerine dijital hesaplarına yapıyor veya akıllı cihazlarına uygulama indiriyor. Kullanıcı adı ve şifreyle girdiğimiz bu hesaplar, yeni bir sorunu gündeme getiriyor. Daha önce raflardaki kitap, CD, DVD veya oyun gibi içerikler, kullanıcıların yakınlarına kalabiliyorken dijital içerikler için ise aynı şey geçerli değil. Çünkü sadece bir kullanıcının bildiği kullanıcı adı ve şifreler, kişinin ölmesiyle beraber sonsuzluğa gidiyor. Ölenin yakınları ise dijital mirası kendi hesaplarına aktaramazken sadece şifreyi biliyorsa sanal içeriklere erişebiliyor.
 
UYGULAMALAR ÇÖPE
 
Tek bir şifre üzerinden kontrol edilebilen Apple veya Google gibi hesaplar gizlilik hakları yüzünden kolay kolay ölen kişinin şifresini paylaşmıyor. Çünkü bu hesapların üzerinde müzik, film veya uygulama gibi maddi değeri olan içeriklerin yanında kullanıcıların yazışmaları gibi farklı özel içerikler de bulunuyor. Oyun şirketlerinde ise durum biraz daha farklı. Açık arttırmayla bile satılan oyun karakterleri için şirketler biraz daha yumuşak. Birçok şirket, ölen kullanıcının mahkeme kararını gördükten sonra oyun karakteri için gerekli olan şifreyi mirasçılara sunabiliyor. Dijital kitaplar da kullanıcıların ölmesiyle sonsuza giden içerikler arasında. Ancak şirketler bu konuda farklı uygulamalara imza atıyor. Örneğin, Amazon.com, mahkeme kararı getiren kullanıcıların yakınlarına dijital kitapların devredilmesini sağlıyor. Bu konuda Türkiye’de henüz örnek bir dava veya karar bulunmuyor.
Dijital miras konusunda yaşanan en büyük sorunların başında alan adları veya reklam getirisi bulunan internet siteleri geliyor. Çünkü kişilerin adlarına kayıtlı olan bu hesapların kullanılabilmesi için gerekli olan kullanıcı adı ve şifreler ölen kişiyle beraber gidiyor. Yüksek getiriye sahip olan alan adları veya sitelerin bile hesap bilgilerini şirketler vermiyor. Başta Facebook olmak üzere tüm sosyal ağlar, kullanıcıların ölmesi şifrelerini kişinin mirasçılarıyla paylaşmıyor.
 
Bruce Willis bile alamadı
 
Yaklaşık iki yıl önce ünlü aktör Bruce Willis, sahip olduğu iTunes hesabındaki binlerce dolarlık şarkıyı kızları Rumer, Scout ve Tallulah’a bırakmak istemişti. Ancak Apple buna izin vermemiş ve Willis açtığı davayı da kaybetmişti. Mahkemeden çıkan karara göre Willis öldükten sonra iTunes’indeki şarkıları sadece bir derneğin hesabına aktarabilecek.
Ahmet Can - Hürriyet