Dijital Oyun sektörü dünyada olduğu gibi Türkiye’de de patlamasını sürdürüyor. Genelde yabancı oyunların domine ettiği sektörde yerli oyun ve yerli oyun aksesuarı atağı da yaşanıyor. Türkiye’de her ay aktif oyun oynayan kişi sayısının 30 milyon olduğu tahmin ediliyor. Oyun pazarının büyüklüğü de 600 milyon TL’ye yaklaşıyor.

Oyun ağı ByNoGame’in Kurucusu Can Kömürcü, genç nüfus nedeniyle Türkiye’de oyun kültürünün son derece yaygın olduğunu belirterek, “Aktif bir şekilde mobil oyun oynayan kullanıcıların büyük bir bölümü tek bir oyunla yetinmiyor. Kullanıcıların yüzde 85’i en az iki veya daha fazla oyunu aynı zamanda oynuyor. Oyunlara en çok parayı ise 12 ile 30 yaş aralığındaki erkekler yatırıyor” diyor.

Bilgisayar oyunlarında erkek hakimiyeti devam ederken, mobil oyunda ise kadın erkek oranı eşit duruma yaklaşmış durumda. Mobil oyuncuların yüzde 51’ini kadınlar oluşturuyor. Sanal gerçeklik ve üç boyutlu baskı teknolojileri de sektörde köklü değişiklikleri getirecek. Son dönemde piyasaya çıkan yerli oyunlara göz attık.

Kültürel izler

Voidrunner, uluslararası arenada adından söz ettiren bir Türk oyunu. Henüz beta aşamasında. İçerisinde gelişmiş savaş dinamikleri içeren Voidrunner, yüksek detayda hazırlanmış oluşu ve e-Spor, FPS ve VR oyuncularını tek bir noktada buluşturmasıyla öne çıkıyor.

Voidrunner’ın yapımcısı RealityArts’ın kurucu ortağı İsmail Kemal Çiftçioğlu, “Voidrunner, Türkiye’nin şu ana kadar gördüğü en büyük oyun projelerinden biri ve kendi kültürümüzden de izler taşıyor. Dünya genelinde kabul gören MOBA sistemleriyle egzotik ve destansı yerlere gezinmeyi sağlayan Voidrunner ile oyuncular enteresan mekanlarda mücadele edecek, kaçacak veya savaşacak” dedi. Kış aylarında PC, Mac ve linux sistemleri için çıkması öngörülen oyun, yeni nesil konsolları da destekleyecek şekilde üretiliyor. Steam’in giriş aşamasını dünya üzerinde pek çok kişinin oylamalarıyla yalnızca 3 günde geçmişti.

Terörle mücadele

Türk şirketi Rocwise Entertainment tarafından geliştirilen Soldiers of The Universe (SoTU), ‘Hikâye Tabanlı First Person Shooter (FPS) Oyunu.’ SoTU’nun hikâyesi ana karakter Hakan’ın babasının şehit olduğu haberini alması üzerine yurtdışındaki görevini bırakarak Türkiye’ye dönüş yapmasıyla başlıyor. Oyunun ilerleyen bölümlerinde babasının görevini üstlenen Hakan, yanındaki 3 kahraman Türk askeri ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin bütünlüğü için çeşitli gizli operasyonlar yürütüyor.

Oyunun konusunda Türkiye’nin terör örgütleri ile olan mücadelesinin yer alması SoTU’nun dijital oyun çevrelerince dikkatini çekiyor. Oyunun ilerleyen bölümlerinde babasının da üyesi olduğu Akıncı Beyleri, Hakan’a babasının neden şehit olduğunu ve aldığı eğitimlerin sebebini açıklıyor. Türkiye’de Cizre, Nusaybin ve İstanbul’da operasyonlar yapan ekip, Suriye’de de Cerablusve El Bab operasyonlarında terör örgütlerine karşı savaşıyor.

Çifte bayram sevinci

MadByte Games tarafından geliştirilen Lokum Games tarafından dağıtılan MMOFPS yani birçok oyuncunun oynadığı çevrimiçi oyun türünde Türk yapımı video oyunu. Vatansever asker ve istihbaratçılardan oluşan Zula ve paralı askerlerden oluşan Gladyo adında 2 düşman oluşumun yer aldığı oyunda farklı hikayelere sahip toplam 16 ayrı karakter var. Oyundaki haritalar ve karakterler, Türkiye havası yaşatıyor. Zula’da, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Kurban Bayramı’na özel de yenilikler de var. Üsküdar haritasında bulunan 15 Temmuz Şehitleri Köprüsü’ne Türk bayrağı ve 30 Ağustos temalı bayrak asılacak. 30 Ağustos’ta yerli yapım piyade tüfeği ve Türk bayrağı deseni hediye edilecek. Zula oynayanlar Zafer Bayramı coşkusunu havai fişeklerle kutlayacak. Kurban Bayramı’na özel olarak ise ‘Kavurma’ adlı ürün oyuna giren tüm oyunculara hediye edilecek.

İkinci versiyon

Yerli oyunlardan Mount&Blade’in ikinci oyunu da çıktı. TaleWorlds Entertainment’in çıkardığı ‘Mount & Blade II: Bannerlord’un çoklu oyunculu modu ‘Komutan Modu’ tanıtıldı. Oyuncular 5’e 5 iki grup halinde oynanabilen bu yeni modda komuta ettikleri askerlerle birlikte rakip oyuncuların ordularına karşı çarpışacaklar. Komutan Modu, aksiyon ve stratejiyi geniş ölçekli çarpışmalarla birleştiren bir mod. Bu modda kazanmak için becerikli bir savaşçı olmanın yanında kurnaz bir taktisyen de olmak gerekiyor. Oyuncular birliklerinin hareketlerini ve dizilimini yenilikçi bir kontrol şeması vasıtasıyla rahatça kontrol edip, oyunun yeni ve gelişmiş yapay zekâsı sayesinde karmaşık taktikleri kolaylıkla uygulayabilecek. Türk firması İkisoft tarafından geliştirilen oyun kendine ait bir evreni olan, Ortaçağ temalı, tek oyunculu bir rol yapma oyunu. Milliyet