TEKNOLOJIGUNDEM.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kişisel verilerin güvenliği teknoloji dünyasının en çok önem verdiği konulardan bir tanesi. Fakat bu mahrem alan için ne Google’ın ne de rakibi Facebook’un da geçer not alamadığı bir gerçek. Bununla beraber şirketlerin veri tabanında bulunan bilgiler kullanıcılarının hayatlarını cehenneme çevirebilecek cinsten. Paylaşılan fotoğraflar, internet aramaları, gönderilen e-postalar… Facebook’un Cambridge Analytica’ya siyasal danışmanlık için veri sağlamaktan 5 milyar dolar ceza yediğini hatırlatmak yeterli olacaktır.

Avrupa Birliği geçtiğimiz günlerde Google'a Android kullanıcıları için kendi arama motorunu zorunlu tuttuğu için 5 milyar dolarlık ceza vermişti. Bu ceza Google'ı yeni önlemler almak zorunda bıraktı. Avrupa Birliği ülkelerinde ilk kurulum yapan Android cihazlara başka arama motorlarını tercih edebilme özelliği 1 Mart itibari ile geliyor.  

Google ve Facebook’un gerçekten alternatifleri mevcut mu?

 Mart itibari ile telefon kurulumunda arama motoru tercih edebilme sekmesinde DuckDuckGo adlı arama motoru da görülebilecek. Bu arama motoru daha az spamle daha uygun sonuç prensibiyle ortaya çıkmış. Arama motorunda bir gün içerisinde 50 milyon arama yapılıyor.

Şirketin iletişim yöneticisi Daniel Davis “Biz arama motorlarıyla finansal geçmişimiz sağlık durumumuz gibi en hassas bilgilerimizi paylaşıyoruz. Bu bilgiler kullanılarak genel profil oluşturulmayı ya da bir hedef için veri olarak kullanılmayı değil özel olmayı hak ediyor” açıklamasında bulunuyor.

DuckDuckGo da reklam üzerinden para kazanıyor fakat üçüncü parti uygulamalara izin vermiyor. Site üzerinden başka bir kaynağa gidildiğinde de bu gizliliğiniz korunuyor. Siteden arama yaptığınızda örneğin gözlük aradığınızda yine gözlük reklamları karşınıza çıkıyor. Fakat bunu yapabilmek için arama geçmişinize ihtiyaç duymuyor. DuckDuckGo farklı kaynaklar kullanarak kullanıcı geçmişlerini ve profillerini kullanmadan konuya odaklı arama yapabiliyor.

Başka yöntemler...

Google sadece bir arama motoru olarak değil aynı zamanda bir e posta sağlayıcısı olarak da oldukça popüler. Fakat ProtonMail gibi alternatif e posta uygulamaları da kişisel verilerine önem veren kullanıcılar için alternatif. Ya da tarayıcı olarak Mozilla Firefox veya Opera kullanmak, mesajlaşma uygulaması olarak da Slack kullanmak birer alternatif olabilir.

Her ne kadar kişisel verileri korumaya yönelik uygulamalar mevcut olsa da konu mesajlaşma uygulamaları ve sosyal medyaya gelince bireysel kullanım kullanıcıları sınırlıyor. Kişisel verilerle ilgili skandalların azalması ise ancak toplumların bilinçlenmesiyle mümkün olabilir.