İSTANBUL - Hello Tomorrow, ‘Akıllı Şehirlerin Geleceği’ etkinliği dün gerçekleştirildi. Etkinlikte, nesnelerin interneti (IoT), dijitalizasyon ve enerji ele alındı. Girişimci, yatırımcı, iş dünyasından kişileri bir araya getiren etkinlikte, Türkiye’yi teknoloji üreten bir ekonomiye dönüştürme hedefi konuşuldu.

Hello Tomorrow Türkiye etkinliğin en önemli konuşmacılarından biri de Hyperloop Ulaşım Teknolojileri CEO’su Dirk Ahlborn’du. Dirk Ahlborn, Hyperloop’un nasıl kurulduğunu, ses hızında yeni ulaşım teknolojisi Hyperloop’u anlattı. Ahlborn, ses hızına yakın hızda seyahatin trafiği rahatlatacağından yola çıkan Hyperloop gibi mucizevi buluşların akıllı şehirlerin geleceğinde yer alması gerektiğini ifade etti. Etkinlite konuşan TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, dijital teknolojiler nedeniyle dünyanın yıkıcı bir dönüşümden geçtiğini dile getirdi. Bilecik, “İçinden geçtiğimiz dönüşümü kucaklamalı, sürdürülebilir fikir üretmeli, sürdürülebilir kurumlar ve ekonomiler yaratmak gerekli” dedi. Türkiye’nin yılsonunda yüzde 6’nın üzerinde büyüyebileceğini söyleyen Bilecik, “Büyüme başarımızın sürdürülebilir olması için istikrarlı ve sağlıklı olması gerekiyor. Küresel rekabette güçlü bir Türkiye yaratmak için 4. Sanayi Devrimi’ne ayak uyduran, teknolojiyi üreten, Ar-Ge ve inovasyon yatırımları yapan bir yapıya kavuşmamız şart” diye konuştu.

Dünya Ekonomik Forumu’nun araştırmasına göre; 2020’ye kadar dünya genelindeki 5 milyon kişinin işlerini robotlara devredeceğini söyleyen Bilecik şöyle konuştu: “50 ila 100 milyar civarında IoT’nin hatta cihazın birbirleriyle daha fazla konuştuğu, data ürettiği, dataların da hizmetimize sunulduğu dünyaya doğru yol alıyoruz. 2017’de küresel girişimcilik endeksinde Türkiye 137 ülke arasında 36’ncı. Girişimcilik ekosistemine yapılabilecek yüzde 10’luk bir iyileştirme ülkelerin ekonomisinde 331 milyar dolarlık ekstra tutar ortaya koyuyor.”

“Türkiye’yi teknoloji üssü yapmak istiyoruz“

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, bakanlık olarak akıllı şehirlerin kurulması yönünde çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Çelik şunları söyledi:

“Manisa’nın Soma ilçesinde hazırlanan akıllı kentler projesi Avrupa Birliği’nin (AB) Ar-Ge ve yenilik çerçeve programları kapsamında Türkiye’nin en yüksek fon miktarı almaya hak kazanan projesi oldu. AB, Soma’da enerji verimliliğini sağlayacak elektrik üretimini akıllı hale getirecek projeyi 8 milyon euro ile destekliyor.”

Çelik, Türkiye’yi bilim merkezi ve teknoloji üssü haline getirmeyi hedeflediklerini kaydetti.(Aylin Rana Aydın/Dunya)