Daha önceki süreçte kargo taşımacılığı, manzara fotoğrafçılığı vb. birçok farklı işlevlerde kullanılan insansız hava araçlarına yüklenen görevlerden biri de orman yangınlarına tedbir alma konusunda olmuştu.

Bağlı olduğu orman bölge müdürlüğünde görev yapacak droneların, olası orman yangınlarını eş zamanlı tespit ederek, yangın söndürme çalışmalarına yardım etmesi bekleniyordu.

İnsansız hava araçları pazarının önemli oyuncularından biri olan Çin merkezli Drone üreticisi DJI ise bu sorunu odağına alarak, orman yangınlarına yönelik olarak bir çözüm geliştirmiş durumda.

DJI Droneları bölgedeki mevcut orman yangınların eş zamanlı haberdar olarak, yangına müdahale aşamasında önemli rol oynayacaklar.  

16-07/19/drone-forest-fire-1.jpg

Dronelar yangın söndürebilecek mi?
Daha önceki süreçte, droneların orman yangınlarındaki kullanım olasılığı tartışılırken, bir insansız hava aracı Kanada'nın Alberta Eyaleti'nde büyük çaplı bir yangına sebebiyet vermişti.

80 bin kişinin evlerini tahliye etmelerine sebebiyet veren olayda başrol oynadığı düşünülen drone, ayrıca yangının söndürülme aşamalarında da yangının yerlerinin tespiti konusunda yetkililere büyük destekte bulunmuştu. 

Droneların orman yangınları kapsamındaki bu olumlu özelliğinden faydalanma yönünde görüş bildiren yetkililere karşılık yanıt DJI'dan gelmiş durumda.

Google'ın eş zamanlı orman yangını bildirimleri uygulamasını dronelarına uyumlu hale getiren şirket, bu sayede olaylarda dronelardan en etkin şekilde faylanma hedefi taşıyacaklar.

Çevrimiçi Mekansal Çevre yazılımındaki yükseltme ile cihazlarda işlev görebilecek özelliğin Engadget'taki habere göre, henüz ne zaman kullanıcılara sunulacağı bilinmiyor. 

Söz konusu özelliğe sahi droneların orman yangını riski barındıran bölgelerde kullanılması için mutlaka, ülkedeki İçişleri Bakanlığı'ndan izin almaları gerektiği dile getirildi.

Yetkililerin orman yangınlarında söz konusu droneları kullanıp, kullanmayacakları merak konusu.