Yeni Zelanda Kuzu + Sığır Genetik (B +LNZ), koyunlar üzerinde yeni bir çalışma gerçekleştirdiğini duyurdu. “Metan değeri ıslahı araştırması"nda daha az metan gazı yayan, 2 yıl içerisinde koç olacak kuzular çiftçilere verilecek. Daha az metan yayan koyunlar ile çiftçilerin sürülerinde bulunan koyunların çiftleşmesi ile daha az metan gazı yayan koyunlar yaygınlaşacak.

Metan gazının ıslahını sağlayacak koyunlarla ile ilgili 10 yıl süren çalışmayı, Yeni Zelanda Ticaret, Yenilik, İstihdam ve Sanayi Bakanlığı’nın desteği ile Pastoral Sera Gazı Araştırma Konsorsiyumu(PGGRC), Yeni Zelanda Sera Gazı Araştırma Merkezi(NZAGRC) ve AgResearch beraber gerçekleştirdi. 

PGGRC Genel Müdürü Mark Aspin, yeni araştırma ile tekil olarak koyunların emisyon seviyelerinin nasıl değişeceği ve bu farklılıkların yeni nesillere nasıl aktarılacağını araştıracaklarını söyledi. Aspin, “Araştırmamız herhangi bir hayvan türü için küresel bir ilk. Çalışmamız, Yeni Zelanda’nın koyun sektörüne, tarımsal sera gazlarını azaltmaya yardımcı olmak için pratik bir araç sunuyor” dedi. 

Mark Aspin, koyunların metan salınımını düşürmenin tarım sektörü için önemli bir gelişme olduğunu açıkladı. Aspin, sera gazı emisyonlarını azaltmak isteyen çiftçilere sunulan tek seçeneğin, tarım verimliliğinin sürekli artırılması olduğunu söyledi. Çalışmalarının koyun metan emisyonlarını azaltmanın pratik bir yolunu gösterdiğini de sözlerine ekledi. 

Geliştirilen damızlık koyunlar üzerinde metan gazı azaltılması çalışması ilerlemesi yavaş olacaktır. Her yıl için yüzde 1’lik bir damızlık seçimi ile gerçekleştirilecek ilerleme yavaş olduğu için verimlilik üzerinde negatif bir etkiye neden olmayacak. 

PGGRC Genel Müdürü Mark Aspin, metan emisyonu üzerindeki en büyük etkiyi hayvanların yediği yemlerin miktarının yaptığını söyledi. Aspin, bu amaçla yedikleri yemler dolayısıyla daha az metan gazı üreten koyunlarla, geleneksel olarak sürülerde bulunan koyunların etkileşiminden bir ilerleme beklediklerini açıkladı. 

Daha az metan salınımı sağlayacak koyunlar ile geleneksel koyunların çiftleşmesinden ortaya çıkacak kuzularla yıllar içerisinde Yeni Zelanda’nın metan gazı salınımının azaltılması planlanıyor. Bu plan çerçevesinde çiftçilere verilecek kuzularla araştırma devam ettirilecek.