Ekonomi Bakanlığı’nın hazırladığı “2018-2020 E-İhracat Stratejisi ve Eylem Planı” Resmi Gazete’de dün yayımlandı. Sanal ortamda yapılacak ihracatın 3 yıllık yol haritasını ortaya koyan plan, 7 hedef ve 23 eylemden oluşuyor. Buna göre ihracat yapan KOBİ’ler için gümrük işlemleri kolaylaştırılacak, pazarlama amaçlı internet siteleri desteklenecek. 2020’nin 4’üncü çeyreğinde lojistik üs kurulacak.

Gazete Habertürk'ten Esra Nehir'in haberine göre, İstanbul 3. havalimanı ile Türkiye’nin lojistik kapasitesinde ciddi bir genişleme yaratılacağı, bunun taşımacılık işlemlerinde hem hız avantajı hem de maliyetlerde düşüş sağlayacağı belirtiliyor.

'GÜVEN DAMGASI'

Yurtdışında tedarik üslerinin kurulması desteklenecek. Gümrük işlemleri, e-ihracat ihtiyaçları çerçevesinde geliştirilecek. e-ihracatta KDV iadelerine ilişkin uygulamalar kolaylaştırılacak. Ürün güvenliğinin ve denetiminin etkinleştirilmesi sağlanacak.

Ürünlerini sanal ortamda yurtdışına pazarlayan üreticilerin internet sitelerine, güven artırıcı tedbirlerin alındığını gösteren işaret veya damga uygulaması getirilecek.

YÖRESEL ÜRÜNE DESTEK VERİLECEK

Yöresel ve el emeği ürünlerin internet üzerinden ihraç edilmesi için destek mekanizmaları kurulacak. KOBİ ve mikro girişimciler e-ihracata teşvik edilecek. Kadınlara, eğitim programları ve seminerler düzenlenecek.

KOMİTE YILDA İKİ KEZ DEĞERLENDİRME YAPACAK

E-İhracat Stratejisi ve Eylem Planı, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda yürütülecek. Bakanlığın Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürü başkanlığında “İzleme ve Değerlendirme Komitesi” kurulacak. Bu komite, yılda 2 kez toplanarak gelinen noktayı değerlendirecek. 6 ayda bir planda yer alan eylemlere ilişkin durum değerlendirmesi yapmak amacıyla izleme ve değerlendirme raporu hazırlayacak. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından, Gümrük ve Ticaret ile Ekonomi bakanlıklarının koordinasyonunda elektronik ihracata yönelik yerel ve bölgesel lojistik üslerin planlanması, kurulması ve e-ihracat odaklı işletimi sağlanacak.