"İnsanlar oldukça yükselen enerji fiyatlarının üstesinden gelmeye çalışırken, sürekli alternatif arıyorlar. Avustralya’ya her gün 6'dan fazla binaya güneş paneli kuruluyor. Avrupa ve Amerika'da çok fazla insan bu enerjiyi hayata geçiriyor. Almanya güneş almayan bir ülke olmasına rağmen tamamen güneş enerjisi kullanımına geçmiş durumda. Ülkemizde de bu kanaldan elektrik sağlayan insan ve işletme sayısı yavaş yavaş artıyor"..  Bu yorum Modern teknoloji kurucusu Yıldırım Turan’a ait.

Yıldırım Turan,  güneş enerjisinin bir süre sonra gündelik hayatın bir parçasına dönüşecek olmasının kaçınılmaz olduğunu belirterek, "Koşullar öyle hızlı gelişiyor ki, hazır olsun ya da olmasın,  ülkemizin güneş alan bir bölge olması ve enerji fiiyatlarının çok yüksek olması  nedeniyle güneş enerjisi yaygın bir şekilde kullanılacak” açıklamasını yapıyor.  Güneş panelleri üreticisi Yıldırım Turan,  kendi güneş panellerini kurmak için istekli olan kentsel ve kırsal tüketicilerin alternatif enerjiyle birlikte elektrik faturalarında potansiyel olarak tasarruf sağlayabileceklerinin altını çiziyor. "Ayrıca bu çevre dostu bu enerjinin kullanımının doğayla barışı getirecek,  temiz ve sessiz bir enerji tüketen insanlar olarak gelecekteki nesillere de yeşili bol bir ülke bırakabileceğiz" diyor.

Elektrik maliyeti alternatif enerjiye yönlendiriyor

Modern Teknoloji, güneş enerjisi üreten ve satan bir şirket. Firmanın kurucusu Yıldırım Turan, aynı zamanda bir finans  Koçu. Tasarruf, O'nun mesleğinin en önemli noktalarından biri.Yıldırım Turan bu konuda önemli bir noktaya dikkat çekiyor:  "İnsanlar oldukça yükselen enerji fiyatlarının üstesinden gelmeye çalışırken, sürekli alternatif arıyorlar. Avustralya’ya her gün 6'dan fazla binaya güneş paneli kuruluyor. Avrupa ve Amerika'da çok fazla insan bu enerjiyi hayata geçiriyor. Almanya güneş almayan bir ülke olmasına rağmen tamamen güneş enerjisi kullanımına geçmiş durumda. Ülkemizde de bu kanaldan elektrik sağlayan insan ve işletme sayısı yavaş yavaş artıyor."

Değişim düşünüldüğü kadar zor değil

Elektrik tedariki açısından bağımsız olabilmek, kendi kendine yeten evlerde yaşama şansı elde etmek ve bu arada çevre kirliliğinin artmasını önlemek.  Güneş enerjini insanlara basitçe böyle anlattıklarını belirten Yıldırım Turan, "Aslında herkes olumlu yaklaşıyor" yorumunu yapıyor.  

İster ısı ister ışık

Modern Teknoloji A.Ş Kurucusu Yıldırım Turan, kurumsal tesisin elektriğini güneş enerjisiyle değiştirmenin aslında çok kolay olduğunu; evlerin, binaların ve işyeri çatılarının 1 hafta içine panellerle kaplanabildiğini anlatıyor. Paneller tarafından üretilen fotovoltaik güneş enerjisinde uygulanan teknoloji gereksinimlere göre belirleniyor. Güneş ışınlarından yararlanmak için pek çok yöntem mevcut. Bu teknolojilerin bir kısmı güneş enerjisini ışık ya da ısı enerjisi şeklinde direkt olarak kullanırken, diğer sistemler güneş enerjisinden sadece elektrik elde etmek şeklinde kurulabiliyor. Binanın uygunluğunu kontrol etmek için (güç tüketimi ve çatı yönelimini dahil) önce bir proje oluşturmak gerekiyor.. Gerçekleştirilecek teknoloji bütün bu kalemlere göre planlanıyor ve paneller bu çerçevede üretiliyor.

'Enerjide bağımsız olmak cazip geliyor'

Güneş panellerinin geleceğin enerji kaynağı olacağının kesinlik kazandığını belirten İşletme ve Finans Koçu Yıldırım Turan,  tüketicilerin hayatlarının ve işlerinin daha iyi, daha sağlıklı bir noktaya taşınacağının altını çiziyor. Bu sistemin avantajlarını şöyle sıralıyor.

-Uzun vadede kendi elektriğinizi uygun ve sabit maliyetlerle kullanırsınız.

-Finansal özgürlük sağlar.  Aylık kiralama masrafı yoktur.

-Riski yok çünkü güneş sonsuz bir kaynak

-Çevrenin korunmasına aktif olarak katkıda bulunuyor.

-Elektrik faturasında çok yüksek tasarruf sağlarken,  çevre korumada üzerimize düşeni yaptığımızı hissettiriyor.

-Çocuklarımızın geleceği için de önem taşıyor

'Sanayici için aylık mahsuplaşma getirilmeli’

Modern Teknoloji A.Ş.  Kurucusu  Turan,  sanayicinin kendi elektriğini üretmesinin maliyetlerini düşürereceğine , bu sayede rekabet gücü kazanarak tüm dünyada söz sahibi olmanın yolunun da açılabileceğine dikkat çekiyor. Bunun da ihracatın artması, üretim maliyetlerinin düşmesi, Türkiye’nin döviz açığının azalması anlamına geleceğini belirterek, yetkililere de seslenen Yıldırım Turan sektörün önemli bir sorunundan söz ediyor:  “Tüm bunları yapabilmek için de Endüstriyel çatı üstü GES’ler (Güneş Enerjisi Santalleri) stratejik yatırım kabul edilmeli ve bu çerçevede teşvik ve hibe kredilerden yararlandırılmalı. Bununla beraber Endüstriyel çatı üstü GES’lerin çoğalması için iki adım atılmalı. Birincisi mahsuplaşma aylık, üç aylık ya da yıllık yapılabilmeli. İkincisi, bu tip GES’ler Stratejik Yatırım statüsünde desteklenmeli.” Böylelikle yatırımcının ve kullanıcının önünün açılacağını, üretim ve yatırımların hız kazanacağını belirtiyor Turan.