Güney Koreli televizyon ve akıllı telefon üreticisi Samsung’a bağlı Samsung Bioepis ve Merck Biosimilars, Johnson & Johnson’ın bir ilacının biyobenzeri olan yeni bir ilacı pazara çıkardı.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin nisan ayında onayladığı ilacın fiyatı ise benzer ilacın maliyetinden yaklaşık yüzde 35 daha düşük. Samsung kendi ürettiği versiyonun yaklaşık 750 dolardan satılacağını bildirdi.

Samsung Bioepis, biyolojik ilaçların daha ucuz olan biyobenzerlerini üretmek üzere kuruldu.

2016 yılında dünyada 202 milyon dolar değerinde biyobenzer satıldı; analistlerin tahminlerine göre, bu yıl ise bu rakamın 214 milyon dolara çıkması bekleniyor.

BİYOBENZER İLAÇ NEDİR?

Biyobenzer ilaç, ruhsatlı biyolojik referans ilaca benzerlik gösteren ilaçlardan oluşuyor. Biyolojik benzer ürünlerin etkin maddeleri, ilgili referans ilaçların benzeri oluyor. Biyobenzer ve biyolojik referans ilaçlar, genel olarak aynı güçte, aynı hastalığı tedavi etmek için kullanılıyor.

Biyobenzer ilaçlar, sadece ticari ismi, görünüş ve ambalajlama özellikleri açısından, biyolojik referans ilaçlardan farklılık gösteriyor. Biyobenzer ilaç üretmek için, o ürünün klinik araştırmaları dahil, tüm çalışmaların tamamlanmış olması gerekiyor.