Twitter’a girebilmek için kullanılan DNS’lerden sonra IP adreslerinin yasaklanması, yeni alternatifleri gündeme getirdi. Ahmet Can'ın Hürriyet'teki haberine göre VPN’lerin çalıştığı IP adreslerinin engellenmesi durumunda Sanal Özel Sunucu (VPS) olarak bilinen servisler Twitter’a girebilmek için kullanılabilecek. Her kullanıcının kendine özel VPN servisini kurabilmesini sağlayan VPS’lerin yasaklanması ise neredeyse imkansız olarak biliniyor.

ÖZEL IP ADRESİ

VPS servisini kullanabilmek, VPN’lere göre biraz daha fazla teknik bilgi gerektiriyor. Bu servisleri kullanabilmek için internet abonelerinin kendine ait bir yurtdışından sunucu almasıyla gerekiyor. Alınan bu sunuculara ise şirket tarafından satılan VPN yazılımları yükleniyor. Kullanıcılar böylece kendilerine özel IP adresleri oluşturarak kendi VPN servisleri üzerinden Twitter gibi yasaklı sitelere bağlanabiliyor. Buna ek olarak şu anda VPN servisi sunan şirketler de kullanıcılara özel IP adresi seçeneği de sunabiliyor. Böylece kullanıcıların yurtdışından sunucu bile satın almasına gerek kalmadan VPN servisleriyle de yasaklı sitelere ulaşabiliyor. Ancak söz konusu her iki servisinde bir faturası bulunuyor. VPS servisini satın almak isteyen kullanıcılar yurtdışındaki servislere kullanım kapasitesine göre aylık 10 liradan başlayan fiyatlar ödemesi gerekiyor. Ücretli VPN servisleri fiyatları ise aylık 10 lira civarında bulunuyor. VPS servislerinin hükümetler tarafında yasaklanabilmesi neredeyse imkansız olmasıyla biliniyor. Kullanıcılara özel IP adreslerinin oluşturulmasından dolayı bu servislerin tespit edilmesi oldukça güç. VPS’lerde trafik yoğunluğu çok az olduğu için tespit edilmesi daha zor oluyor. Böylece VPS’ler hükümetler tarafından yasaklanamıyor.

VPN SERVİZLERİ NASIL YASAKLANACAK?

VPN servisleri, ülkelerin yoğunluğuna göre IP adreslerini kullanıyor. Bu servislerin engellenebilmesi ise IP adreslerinin tespit edilmesiyle gerçekleşebiliyor. Başka bir deyişle TİB’in yoğunlukla kullanılan VPN servislerinin IP adreslerini tespi etmesi ve bunları engelle-yebilmesiyle mümkün olabiliyor.