Video pazarına girmek isteyen Türk girişimcilerin geliştirdiği  uluslararası patentli "encoding/transcoding" "Boxencode", dünyanın en büyük medya  fuarı NAB'de tanıtıldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Arı Teknokent'te faaliyet gösteren Erlab  Teknoloji, geliştirdiği "hibrit encoding/transcoding" bulut mimari çözümünün  lansmanını NAB fuarında gerçekleştirdi.

Dünyada kişi başı mobil cihaz adedinin 1,3 seviyesine yükselmesinin de  etkisiyle tüketicilerin video izleme oranları TV izleme oranlarını geçmeye  başlarken, küresel video pazarının bu yıl 17 milyar doları, 2020 itibarıyla da 37  milyar doları geçmesi bekleniyor.

Kalabalık bir ekiple fuara katılan Erlab Teknolojinin CEO’su Mustafa  Kamil Sağıroğlu, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Bulut bilişim ile kurumlar, donanım, yazılım ve teknik destek  yatırımı yapmadan, kiralama modelleri ile ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Bizler de  video ve genetik alanlarında ihtiyaç duyulan yüksek hesaplama çözümlerini bulut  üzerinden sunuyoruz. Bunun yanında güvenlik, yüksek kapasite, düşük bağlantı  hızları gibi nedenlerle, verilerin bulut üzerine taşınmasında zorluklar da  bulunuyor. Bu sorunları gidermeye yönelik geliştirdiğimiz teknoloji ile  müşterilerimize 'hibrit' bulut teknolojisini sunuyoruz. Kullanıcı bulut üzerinden  hizmet alırken, müşteri tarafına konumlandırdığımız tak-unut cihazı otomatik  olarak devreye giriyor ve en uygun çözümü sağlıyor.”

Sağıroğlu ayrıca, Amerika’da Arizona, Kaliforniya ve Virginia  eyaletleri ile Avrupa için Türkiye’de konumlandırılan data merkezlerinde aylık  120 milyon dakika video kapasitesini yıl sonuna kadar Ortadoğu ve Uzakdoğu'yu da  kapsayacak şekilde 200 milyon dakikaya çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Türkiye’de IP tabanlı TV servislerinin altyapısında bugüne kadar yer  aldıklarını belirten Sağıroğlu şunları söyledi:

"Bundan sonraki hedefimiz Amerika başta olmak üzere video üretiminin  yüksek olduğu bölgelere açılmak. Dünyada ekran çeşitliliğinin artması nedeniyle  videoların farklı formatlarda gösterilebilmesi ihtiyacı artıyor ve lansmanını  yaptığımız 'Boxencode' ürünü ile bu ihtiyaca cevap veren hızlı ve kaliteli bulut  ve kutu çözümlerine bir arada yer verdik. Her şeyden öte, dünya devleri ile bir  Türk firması olarak yarışıyor olmaktan da ayrıca gurur duyuyoruz."