TEKNOLOJIGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kolombiyalı uyuşturucu baronu Pablo Escobar’ın kardeşi Roberto Apple’a güvenlik açıkları sebebiyle 2,6 milyar dolarlık dava açtı. Roberto’nun şirketi IPhone için 24 ayar altın kaplama üretiyor.

Forbes’in haberine göre, Escobar’’ın 10 Nisan 2018 yılında aldığı iPhone X için 26 Mayıs’ta açtığı davanın gerekçesi iPhone X’in piyasadaki en güvenli telefon ve asla hacklenemez bir telefon olarak satılması.

Apple destek ekibi hacklenemez diyerek sattı

Roberto Escobar birden fazla suikast girişimine uğradığını ve “bilinen veya bilinmeyen her türlü istismara karşı savunmasız olmayan” bir telefona ihtiyacı olduğunu söyledi. Bu çeşit bir cihazın henüz oluşmayan bir tehdide karşı savunmasız olduğu bilinmesine rağmen Apple’ın destek ekibinin kendisine böyle bir güvence verdiğini belirtti.

Şikâyetin gerekçeli beyanına göre Apple destek ekibi danışmanı Escobar’a “bir iPhone X’i hacklemenin imkânsız olduğunu” ve “iPhone’un asla istismar edilemeyeceğini ve gelecekteki istismar girişimlerine de asla savunmasız kalmayacağını” söylediğini belirtiyor.

Siber güvenlik endüstrileriyle bağlantılı birçok kişi bu dava dosyasında Apple için alarm çanlarının çalmaya başladığını fark edebilir. Apple danışmanının Escobar’a iPhone X’in ek güvenlik tedbirleri nedeniyle fiyatının bu denli yüksek olduğunu söylediği de iddialar arasında. Bu ek güvenlik önlemlerinin neler olabileceği davada açıklanmadı.

FaceTime yüzünden ölüm tehdidi aldı

Escobar 19 Ocak 2019 tarihinde güvenli yerleşim adresinin FaceTime aracıyla bulunduğunu ve Diego adlı bir şahıstan ölüm tehdidi aldığını iddia ediyor. Bu güvenlik zaafiyetinin nedeni ise Face Time’ın güvenlik zaafiyeti.

Bu güvenlik açığından yararlanmak için, bir saldırganın kendilerini ve çağrılan kişinin sesini içeren bir grup sohbeti başlatmak için arama yaparken hedeflediği kişinin numarasını eklemesi gerekir, alıcı bu aramayı kabul etmese bile, duyulabilir. Üstelik iPhone çalarken yakalanan herhangi bir ses duyulabiliyor. Alıcı aramayı kabul etmek veya reddetmek için kilit ekranındaki güç düğmesine basarsa görüntü de gönderilebilir.

Toplam tazminat talebi 2,6 milyar dolar

Escobar toplam da en az 2,6 milyar dolar tazminat istiyor. Dava dosyasında Escobar’ın sadece yaşadığı duygusal stres nedeniyle tam miktarının "2 milyar doları aşan" tazminat istiyor. Escobar’ın açtığı bağlantılı diğer davalarda sözleşmenin ihlali için açılan davanın tazminat talebi 100 milyon dolar ve kayıtsız yanlış beyan için açılan davanın tazminat talebi 500 milyon dolar.

Android’i çökerten duvar kağıdının sebebi belli oldu

 

Türk oyun şirketi 1,8 milyar dolara satıldı